Muzeul Național Cotroceni împlinește 30 de ani. Iohannis i-a făcut cadou o decorație, iar publicul primește două expoziții inedite

10 iul. 2021
113 Afișari
Muzeul Național Cotroceni împlinește 30 de ani. Iohannis i-a făcut cadou o decorație, iar publicul primește două expoziții inedite

Muzeul Național Cotroceni a împlinit, sâmbătă, 10 iulie, frumoasa vârstă de 30 de ani de activitate. Președintele Iohannis i-a făcut cadou o decorație, mai ales că locuiește fix în Palatul Cotroceni, iar publicul primește două expoziții inedite lansate fix astăzi. Dacă nu ați fost până acum, merită încercată o vizită.

Muzeul Naţional Cotroceni salută împlinirea a 30 de ani de activitate și lansează două expoziţii în care sunt prezentate istoria ansamblului şi o serie de lucrări ale concursului de creaţie din 2021 dedicat copiilor.

Klaus Iohannis a decorat astăzi Muzeul Naţional Cotroceni cu Ordinul ”Meritul Cultural”, în grad de Cavaler, că tot era ziua muzeului și președintele stă aproape. Șeful statului a transmis că instituţie a desfăşurat în ultimii ani programe şi proiecte dedicate tinerilor, motiv pentru care este unul dintre cele mai active instituții culturale în spaţiul bucureştean.

Două expoziții noi, lansate sâmbătă la Muzeul Cotroceni

Aniversarea a fost marcată de deschiderea a două expoziţii care reflectă misiunea duală a muzeului de promovare a patrimoniului cultural şi sprijinire a tinerilor artişti.

Expoziţia „A fost odată la Cotroceni” aduce în atenţia publicului ansamblul Cotroceni ca martor al perioadelor istorice, al interacţiunilor dintre stilurile arhitecturale, ca simbol al influenţelor şi al relaţiei dinte autoritatea conducătoare şi cultură, în etapele evoluţiei statului român modern.

Istoria ansamblului Cotroceni

Istoria ansamblului Cotroceni este arătată în patru perioade distincte, relevante în acelaşi timp şi pentru transformările prin care a trecut România.

  1. Mănăstire şi reşedinţă domnească (1679 – 1893) – în 1679, atunci când voievodul Şerban Cantacuzino încredinţează construcţia mănăstirii Cotroceni spătarului Mihail Cantacuzino, care combină stilul bizantin cu arhitectura şi arta românească și este influenţată de renaşterea târzie italiană, în dezvoltarea stilului autentic brâncovenesc;
  2. Palat regal (1893 – 1947) – două sute de ani mai târziu, arhitectul Paul Gottereau este însărcinat de regele Carol I să transforme Cotroceniul în reşedinţă pentru familia principelui moştenitor Ferdinand. Regina Maria, cel mai longeviv locatar al palatului, şi-a lăsat amprenta asupra ansamblului cu ajutorul arhitecţilor Karel Limman (în stilul Secession sau Art Nouveau) şi Grigore Cerchez (stilul neo-românesc);
  3. Palat al Pionierilor (1948 – 1976); Restaurarea palatului după cutremurul din 1977 – transformarea părţii vechi a palatului în muzeu naţional şi construirea unei noi aripi care va deveni în 1990 sediul Administraţiei Prezidenţiale (după 1977).

Expoziţia „A fost odată la Cotroceni” este co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, spun organizatorii.  Cel de-al doilea proiect aniversar, expoziţia „Cotroceni Creativ Junior”, aduce laolaltă lucrările câştigătorilor concursului cu acelaşi nume, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 10 septembrie.

Mesajul lui Iohannis

Klaus Iohannis a trimis sâmbătă un mesaj la 30 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional Cotroceni. Totuși, nu l-a citit personal, ci acesta a fost prezentat de George-Vladimir Duhan, Consilier Prezidenţial, Secretariatul General.

“Mă bucur să salut aniversarea Muzeului Naţional Cotroceni, care împlineşte astăzi 30 de ani de la înfiinţare. Data de 10 iulie marchează un reper luminos în viaţa instituţiei pe care o serviţi cu abnegaţie şi profesionalism! Datorită celor care au trudit la înfiinţarea sa, precum şi tuturor celor care au dat viaţă vechilor ziduri cantacuzine, Muzeul Naţional Cotroceni este astăzi o instituţie importantă şi reprezentativă a sistemului muzeal naţional. În cei 30 de ani de existenţă, Muzeul Naţional Cotroceni s-a impus în mediul cultural şi social românesc ca o instituţie modernă, care tinde, prin organizare şi prin proiectele sale culturale, să se sincronizeze cu noile tendinţe din muzeologia contemporană”, a transmis preşedintele.

Felicitări de la președinte pentru Muzeul Național Cotroceni

Șeful statului a mai povestit că în ultimii ani Muzeul Naţional Cotroceni a desfăşurat programe şi proiecte culturale dedicate tinerilor.

“În toţi aceşti ani, Palatul de pe dealul Cotrocenilor a întâmpinat un public din ce în ce mai larg. De la adulţi la copii, de la vizitatori români la cei veniţi din străinătate, cu toţii v-au trecut pragul cu dorinţa de a cunoaşte istoria şi patrimoniul vechiului târg al Bucureştilor, drumul greu, dar şi fascinant pe care l-a parcurs cetatea de scaun a Ţării Româneşti spre Capitala României reîntregite!

Am urmărit cu satisfacţie cum Muzeul Naţional Cotroceni a desfăşurat în ultimii ani programe şi proiecte culturale dedicate tinerilor, care au luminat şi au repoziţionat instituţia dumneavoastră ca una dintre cele mai active în spaţiul cultural bucureştean. Mă bucur că am fost alături de dumneavoastră în aceşti ultimi ani şi am putut organiza împreună cu Administraţia Prezidenţială nenumărate evenimente în care cultura şi educaţia s-au aflat în centrul preocupărilor noastre”, a mai spus Klaus Iohannis.

Cookies