Palatul Suţu invită publicul în „Bucureştiul arhitectului Louis Pierre Blanc”, joi, 26 februarie

de:
23 feb. 2015
2 Afișari
Palatul Suţu invită publicul în

Louis Pierre Blanc (1860-1903) a fost una dintre cele mai prolifice personalități creatoare de la sfârșitul secolului al XIX-lea, jucând un rol important în făurirea capitalei noului regat al lui Carol I (1839-1914). Sosit în București la începutul anului 1884, la recomandarea colegului și prietenului său de la Școala de Arte Frumoase din Paris, Ion Mincu (1852-1912), tânărul elvețian găsește aici multe șanse de afirmare profesională. În următorii 19 ani realizează în București Ministerul Agriculturii, Facultatea de Medicină, Institutul Bacteriologic, serele din Grădina Botanică, casele Blanc, Nicolae Filipescu, Hermann Spayer, Mauriciu Blank, extinderea Casei Tache Ionescu, casa și dependințele lui Ion Lahovary.

Fiecare dintre aceste realizări vor fi prezentate în cadrul conferinței, pornind de la povestea proprietarilor și planurile de arhivă, promite istoricul de artă Oana Marinache, cea care va susţine conferinţa de joi.

♦♦♦

Oana Marinache este istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi și într-un program P.O.S.D.R.U. R.E.A.D. al Academiei Române. Lucrarea monografică de debut, „Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucuresti”, Editura ACS, a fost lansată în 2012. În 2013 a publicat lucrarea de licență, „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară” (Editura ACS). În 2014 a tradus și editat Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919 și a scris „Louis Pierre Blanc, o planșetă elvețiană în serviciul României” (Editura Istoria Artei), precum și „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (Editura ACS).

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinte de joi de la Palatul Suţu:

5 martie 2015 – „Fotograful Moritz Benedict Baer” cu Emanuel Bădescu

12 martie 2015 – „Evoluţia Cartierului Vatra Luminoasă” cu Andrei Razvan Voinea

19 martie 2015 – „Petre Antonescu şi arhitectura bucureşteană” cu Sidonia Teodorescu

Cookies