Muzeul deşeurilor în templul consumului

de:
23 nov. 2010
0 afișări
Muzeul deşeurilor în templul consumului

Oblăduitorul mediului românesc, László Borbély, a tăiat marţi după-masă panglica – cum altfel decât verde – a muzeului deşeurilor, o găselniţă a Ministerului Mediului şi a Asociaţiei Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD). Alături de Borbély, seria invitaţilor de marcă i-a mai cuprins şi pe vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Marian Proorocu, şi pe Silvian Ionescu, mai marele Gărzii de Mediu.

Copiii PR-ului

Ministrul a intrat în spaţiul muzeului însoţit de o cohortă de copii în uniformă aduşi de la Școala 139 din Capitală. Copiii făcuseră deja un tur al muzeului înainte de sosirea lui Borbely, dar apoi au fost scoşi frumos afară ca să-l flancheze pe ministru la tăierea de panglică şi să-i servească drept ariergardă în turul oficial condimentat cu plecăciuni şi mulţumiri din partea reprezentanţilor asociaţiilor de management al deşeurilor ale căror sigle sunt foarte prezente printre exponate: Envirom, EcoRom Ambalaje, Cirom etc, şi cu giumbuşlucurilor pantomimilor îmbrăcaţi în omuleţi verzi tocmiţi să anime inaugurarea.

Muzeu de conştientizare

„Mesajul e că trebuie să facem colectarea selectivă pe toate tipurile”, explică Mihaela Papazu, director executiv al CEDD, ideea din spatele conceptului muzeului deşeurilor. De ce e muzeu deşi aduce mai mult cu un centru de informare, explică tot doamna Papazu. „Aşa ni s-a părut potrivit să-i spunem, pentru că, vedeţi, există şi DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere – n.red.) vechi, care, din păcate încă se mai folosesc”.

Muzeul deşeurilor se găseşte la etajul 1 al mall-ului AFI Palace Cotroceni, chiar deasupra hipermarketului Real. „Am ales acest loc pentru că vrem să avem şi persoanele care intră într-un mall”, justifică Mihaela Papazu alegerea unui templu al consumului drept gazdă pentru un spaţiu de conştientizare ecologică. În tot acest timp, câţiva paşi mai încolo, pe la mesele food-court-ului din mall, oamenii se îndopau cu hamburgheri şi aripioare picante, aruncând rămăşiţele laolaltă în containerele pentru autodebarasare…

Traseul deşeurilor

Muzeul cuprinde 13 zone dedicate tipurilor variate de deşeuri municipale şi fluxurilor de gestiune care le sunt aferente. Sunt expuse deşeuri din ambalaje (plastic, hârtie, sticle, metal), mostre din fracţia reciclabilă, cum sunt fulgii din pet-uri, şi rezultatul final al reciclării lor, inclusiv tricouri sau pixuri făcute din plastic reciclat, de exemplu. La fel, DEEE-uri, printre care se numără şi un laptop Asus nu tocmai vechi, dar şi camere de filmat sovietice, un frigider Fram sau staţii de calcul Felix, dar şi becuri arse şi baterii.

Traseul include, încă de la început, o schemă a României prezentând un imaginar al apocalipsei deşeurilor prost gestionate. În trei puncte ale muzeului, organizatorii au reconstituit trei peisaje pângărite de prezenţa omului aruncător de gunoaie: o plajă doldora de chiştoace, capace de bere şi pungi din plastic, o pădure prin care pare că au trecut hoardele de grătaragii şi o bancă urbană pe care stă un om făcut din becuri arse lângă o pungă de seminţe şi de cojile aferente risipite pe jos. Într-un alt colţ al muzeului, în contrapondere, tronează un punct de colectare selectivă unde vizitatorii de mall pot să lepede deşeurile pe segmente.

Panoul realizărilor

În fundul sălii, la capătul traseului, un perete acoperit cu pagini sclipicioase din reviste ecologice. Printre textele despre calităţile criminale ale azbestului şi necesitatea colectării selective, se văd, foarte convenabil, ilustraţii înfăţişându-i pe miniştrii László Borbély şi Elena Udrea, cum se cuvine în fiecare muzeu care se respectă. Tot aici, sunt expuse şi părţile pozitive, romantice ale deşeurilor, câteva opere realizate de copii de la Școala de Artă: un fotoliu realizat din doze de suc în faţa căruia e aşternut o carpetă din mucuri de ţigară, un efigie umanoidă compusă din becuri ecologice, două tablouri din capace de bere etc.

Uşile din sticlă ale muzeului vor rămâne deschise până în luna iunie a anului ce vine, zilnic, între orele 12.00 şi 22.00, iar accesul este gratuit.

Cookies