BAZAR

Muzeul BNR, deschis duminică în semn de mulţumire pentru donatorii „Cuminţeniei pământului”

Anunţul a fost făcut de Corina Şuteu pe pagina sa oficială de Facebook. Totodată, Ministrul Culturii a anunţat că accesul publicului va fi gratuit şi că nu implică programare prealabilă.

Din luna iunie, Cuminţenia Pământului, aflată în prezent la Muzeul Băncii Naţionale a României, a cunoscut deja peste 8000 de vizitatori.

Subscripţia publică a reuşit să adune până la data de 15 septembrie suma de 831.174 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie, potrivit paginii oficiale de Facebook dedicată „Cuminţeniei Pământului” (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro). Cei interesaţi pot dona în continuare până la data de 30 septembrie 2016.

Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro, în situaţia în care până la data de 30 septembrie suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.

Donaţii se pot face prin transfer bancar (sau prin depunere de numerar într-unul din conturile deschise pe numele Ministerului Culturii, CIF 4192812, enumerate pe site-ul campaniei), prin site-ul brancusiealmeu.ro, prin eMag şi prin SMS (de câte doi euro, prin expedierea textului „Brancusi” la numărul 8833).

Torodată, TVR a anunţat că va organiza un teledon dedicat în data de 18 septembrie (în această duminică) care va avea o durată de opt ore.

„Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907, şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de „Sărutul” şi „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema „primelor sculpturi moderne din lume”.

În prezent, „Cuminţenia pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911. „Cuminţenia pământului”este un bun cultural de patrimoniu, o operă unică la nivel internaţional.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button