Expoziţia este găzduită în Sala Multimedia a Muzeului „Grigore Antipa” și va fi deschisă publicului în perioada 13 iunie – 31 octombrie 2014.
Evenimentul expoziţional este centrul unui proiect educaţional interdiciplinar amplu, care are în vedere creșterea nivelului de cunoaștere a însemnelor monetare în rândul publicului larg și cunoașterea faunei heraldice numismatice care a decorat monedele și bancnotele de-a lungul vremii. Expoziția este „nucleul” în jurul căruia, vor fi organizate toate celelalte evenimente ale proiectului, dedicate tuturor categoriilor de vărstă: prezentări, spectacole cu păpuși, spectacole de teatru, atelier de heraldică și numismatică practică pentru elevi.
Îmbinând caracterul educaţional cu divertismentul cultural, expoziția constituie o invitaţie la o „călătorie” în jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentată pe bancnotele şi monedele mai multor țări. Peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, emise în 18 state, până la bancnote moderne din 59 de țări și teritorii de pe 6 continente.
„ZooMonetar” promite vizitatorilor o experienţă unică, provocatoare prin tematică, raritatea şi valoarea pieselor expuse, precum şi prin dimensiunea globală a provenienţei însemnelor monetare. Vizitatorii beneficiază totodată de o experienţă 3D inedită, având posibilitatea de a interacţiona cu conţinutul propriu-zis al informației prin aplicaţiile multimedia, anunţă reprezentanţii Muzeului Antipa, într-un comunicat de presă remis B365.ro.
Specialiștii celor două muzee au structurat expoziţia pe următoarele secțiuni: animale marine, mamifere, animale domestice, păsări, şi animale mitologice, piesele fiind expuse în vitrine cu un design îndrăzneț, care permite privitorilor să aibă acces rapid la esența informației.
Dintre piesele care au circulat pe teritoriul actual al României expuse, se remarcă monedele din argint histriene şi dacice – drahma (Histria, sec. IV î.Hr) și tetradrahma (Dacia, tip Aninoasa-Dobreşti, sec. III-II î.Hr.), precum și monedele din aur de 12,5 lei şi 50 lei (1906) sau medalia „Ardealul nostru” (1944), exponate care marchează autentice repere ale istoriei statului român modern. Dintre bancnotele româneşti expuse publicului, le semnalăm pe cele de 1 leu din 1915, de 5.000 lei din 1943 și de 5.000.000 lei din 1947.
Programul evenimentelor din cadrul proiectului ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede
I. Expoziția temporară ZooMonetar „Fauna lumii pe bancnote și monede” – 13 iunie – 31 octombrie 2014. Coordonator: Olga Voinea, Șef serviciu Muzeul Băncii Naționale a României.
II. 14 iunie 2014, 11.00 – Conferința „O călătorie în istoria leului românesc” – Acum 134 de ani, inaugurarea „Otelului de monetă” de pe Şoseaua Kisselef a marcat afirmarea leului ca simbol naţional. În cadrul proiectului „ZooMonetar”, elaborat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Băncii Naţionale a României, vă propunem o incursiune în istoria banilor româneşti. Locație: Sala interactivitate etaj. Înscrierile se fac la adresa: florentinap@antipa.ro
III. 22 iunie 2014, 20.00 – Spectacol de teatru „Avarul” de Moliere în interpretarea Perform A.R.T- Locație: grădina de vară a Muzeului „Antipa”. Preț bilet: 40 lei/persoană. Rezervarea se face în limita a 100 de locuri, la adresa de e-mail: florentinap@antipa.ro sau 021.305.60.31;;
IV. 23 iunie – 4 iulie 2014, 10.00 – Modul de heraldică numismatică. Atelier destinat elevilor de gimnaziu și liceu, modulul de heraldică are ca obiective familiarizarea participanților cu heraldica numismatică, ramură a istoriei care studiază inscripțiile de pe monede și bancnote. Sub coordonarea istoricului Mihai Ionescu și a artistei plastice Mariana Manolescu, participanții vor avea prilejul să realizeze blazonul, bancnota și moneda propriilor familii după regulile științifice ale heraldicii și numismaticii. Înscrierile se fac pe adresa: florentinap@antipa.com . Locație: Sala Multimedia.
V. 27 iunie 2014, 19.00 – După-amiză culturală în București. Muzeul „Antipa” și Teatrul Nottara vă oferă posibilitatea de a petrece o dupa-amiază deosebită. Vizitați muzeul și expoziția temporară „ZooMonetar” și, cu biletul de vizitare, beneficiați de o reducere de 50% la cumpărarea a 2 bilete la spectacolul de teatru „Matrimoniale”. Spumoasa comedie în interpretarea actorilor de la Teatrul Nottara, are ca subiect povestea unei femei care caută să-și cumpere un … soț. În rolul principal: Ada NAVROT. Locație: Teatrul Nottara (Sala Magheru).
VI. 29 iunie 2014, 11.00 – Spectacol de teatru „Punguța cu 2 bani” – Îndrăgita poveste va fi pusă în scenă, în grădina de vară a Muzeului, nu numai pentru copii, de către Teatrul Lupeto. Preț bilet: 40 lei/persoană sau 100 lei/ familie (2 copii și 2 adulți). Rezervarea se face în limita a 100 de locuri, la adresa de e-mail: florentinap@antipa.ro sau 021.305.60.31;
VII. 27 iulie 2014, 11.00 – Spectacol de teatru „Punguța cu 2 bani” – Îndrăgita poveste va fi pusă în scenă, în grădina de vară a Muzeului, nu numai pentru copii, de către Teatrul Lupeto. Preț bilet: 40 lei/persoană sau 100 lei/ familie (2 copii și 2 adulți). Rezervarea se face în limita a 100 de locuri, la adresa de e-mail: florentinap@antipa.ro sau 021.305.60.31;
VIII. 24 august 2014, 11.00 – Spectacol de teatru „Punguța cu 2 bani” – Îndrăgita poveste va fi pusă în scenă, în grădina de vară a Muzeului, nu numai pentru copii, de către Teatrul Lupeto. Preț bilet: 40 lei/persoană sau 100 lei/ familie (2 copii și 2 adulți). Rezervarea se face în limita a 100 de locuri, la adresa de e-mail: florentinap@antipa.ro sau 021.305.60.31;
IX. 12 octombrie 2014, 11.00 – Conferința „Cum se fac banii?” – Peste tot în lume, banii fac parte cotidian, astăzi viaţa fiind de neconceput fără ei. Prezentarea drumului pe care aceştia îl parcurg de la stadiul de proiect la cel de mijloc legal de plată ne permite o incursiune în cultura, istoria și viața cotidiană a societăţii româneşti.
Informații despre expoziție și programe: dr. Aurora Stănescu, e-mail: auroras@antipa.ro, Olga Voinea, e-mail: olga.voinea@bnro.ro