Mutu, despre poluarea masivă a Capitalei prin incendiul de la Periș-Politicul să fie lăsat deoparte!

de:
08 apr. 2020
2 Afișari
Mutu, despre poluarea masivă a Capitalei prin incendiul de la Periș-Politicul să fie lăsat deoparte!

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a anunțat, miercuri, că a deschis o anchetă cu privire la incendiul care a izbucnit marți în localitatea Periș și care a afectat grav aerul, mai ales în sectoarele din vestul și nordul Bucureștiului.

Din cauza degajărilor mari de fum, aerul a devenit irespirabil miercuri dimineață în sectoarele 1 și 6, bucureștenii acuzând un miros puternic toxic.

„Există momente și situații când, tot ce înseamnă politicul, trebuie să fie lăsat deoparte și, împreună, să găsim soluții benefice pentru populație”, a comentat la B1TV primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, invitat la dezbaterea pe tema poluării produse de incendiul de la Periș, alături de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache. Edilul a prezentat telespectatorilor cifrele alarmante furnizate de stațiile de monitorizare a calității aerului de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 6, acuzând anumite grupuri politice care acoperă în permanență poluarea produsă de gropile de gunoi și nu numai și care îi sunt cunoscute inclusiv ministrului Mediului, Costel Alexe, dar și Gărzii de mediu din subordinea acestuia. 

„Problema stă în felul următor. Când ai un ministru al Mediului care, atunci când se întâlnește în ședință cu primarii, spune că încercăm să căutăm soluții, iar apoi iese în conferință de presă și acuză primarii că nu au făcut nimic timp de doi ani, acel ministru își pierde credibilitatea, nu mai avem încredere”, a comentat primarul Mutu. 

Problema arderilor necontrolate de la Periș este cu atât mai gravă cu cât, spun autoritățile, în ultimele zile se desfășoară la nivelul Capitalei ample operațiuni de dezinfecție din cauza pandemiei COVID-19. „Noi spălăm, zilnic, străzile, trotuarele, facem dezinfecția tuturor spațiilor publice pentru ca oamenii să fie în siguranță”, a conchis primarul Sectorului 6.

La rândul său, edilul Sectorului 1, Dan Tudorache, a precizat că va continua demersurile în instanță pentru a opri poluarea de la groapa de gunoi Iridex din Chiajna, chiar dacă societatea în cauză i-a imputat daune de 700.000 euro. „Cum să ceri 700.000 de euro? În ce țară trăim?”, s-a întrebat retoric Tudorache. 

Reamintim faptul că, în localitatea Periș, situată la o distanță de aprox. 30 km de București, a izbucnit un incendiu pe o suprafață de circa 3 hectare, unde a funcționat în urmă cu mai mulți ani o fostă fermă de porci. Cele două batale care au ars mocnit depozitau dejecțiile animalelor. 

CITEȘTE ȘI Incendiul din Periș, motivul poluării din București de miercuri! Anunț ANM privind norul de fum

Evoluţia norului de fum din zona Periş, judeţul Ilfov, va fi de relativă staţionare şi dispersie, apoi de deplasare uşoară către vest-sud-vest, pe parcursul zilei de miercuri, potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). DETALII, AICI. 

Anchetă, în urma poluării masive a Bucureștiului

Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a anunțat, miercuri, că a deschis o anchetă cu privire la incendiul care a izbucnit marți în localitate. „La data de 8 aprilie a.c., Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat prin Sistemul de Urgență 112, cu privire la faptul că se simte un miros intens de fum zona localităților Otopeni și Snagov. În temeiul sesizărilor, la fața locului s-au deplasat polițiștii din Ilfov și echipaje ISUBIF, pentru efectuarea de verificări, stabilindu-se faptul că poluarea provine de la un incendiu de vegetație izbucnit pe un câmp din apropierea localității Periș”, a transmis polițiea ilfoveană.

„În urma verificărilor efectuate, polițiștii ilfoveni s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, săvârșirii infracțiunii prevăzute de art 98 al.1 din OUG 195/ 2005 privind protecția mediului și săvârșirea infracțiunii prevăzute de art .3 din Legea 101/2011 pentru prevenirea și sancționarea unor fapte privind degradarea mediului, urmărirea penală fiind supravegheată de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea”, a adăugat sursa citată.

„În data de 07.04.2020, la orele 10.30, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Ilfov a fost înştiinţată, pe telefonul de permanență, de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, despre producerea unui incendiu de vegetaţie situat undeva între localităţile Dârza şi Periş, fiind transmise coordonatele geografice.

Drept urmare, Comisariatul Judeţean Ilfov din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu a demarat o acţiune de inspecţie şi control pe teritoriul administrativ al comunei Periş, în vederea investigării celor semnalate. În comuna Periş, la Nord Vest de comuna Corbeanca şi la limită cu localitatea Dârza din judeţul Dâmboviţa s-a constatat un incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţă de aprox 30.000 mp.

Conform datelor obţinute în urma controlului desfăşurat la Primăria Periş, a reieșit faptul că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci SC ROMSUINTEST SA – societate aflată în insolvență.

În cursul nopţii de 07 04.2020, între orele 02.00 şi 06.00 echipe de comisari din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov şi de la Comisariatului General s-au deplasat pe teren pentru a face verificări, ca urmare a numărului mare de sesizări telefonice privind aerul irespirabil. şi disconfortul olfactiv.

S-a constatat faptul că resturile istorice din bataluri continuau să ardă mocnit, generând mirosul neplăcut şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.

Garda Naţională de Mediu a efectuat următoarele:

• A identificat lichidatorul judiciar al fostei ferme de porci şi a demarat un control la acesta, în vederea verificării respectării obligaţiilor privind protecţia mediului care îi revin în calitate de titular al amplasamentului

• A impus Primăriei Periş măsuri cu privire la identificarea tuturor proprietarilor suprafeţei care face obiectul incendiului, în vederea sancţionării contravenţionale şi a impunerii de măsuri

• A solicitat participarea autolaboratorului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului pentru determinarea calităţii aerului şi pentru a se stabili efectele incendiului asupra factorilor de mediu şi eventualul prejudiciu adus mediului înconjurător. Acesta este deja montat şi efectuează determinări.

• A solicitat sprijinul ISU în stingerea incendiului şi stabilirii cauzelor poluării asupra factorilor de mediu, pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.

La finalul acţiunilor descrise mai sus, Garda Naţională de Mediu va constata toate faptele care constituie contravenţii, va aplica sancţiuni contravenţionale şi, în condițiile în care vor fi constatate fapte care constituie infracţiuni, va colabora cu organele de urmărire penală”, a transmis instituția într-un comunicat.

Cookies