Mutarea statuii lui Caragiale va costa 140.000 de euro

de:
24 nov. 2010
0 Afișari
Mutarea statuii lui Caragiale va costa 140.000 de euro

Statuia dramaturgului va fi mutată din Piaţa Rosetti pe Calea Victoriei, în faţa Hotelului Novotel. În anunţul de participare postat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice se menţionează că suma estimată pentru lucrările de reamplasare a statuii este de 483.871 de lei, licitaţia urmând să aibă loc în 29 noiembrie. Criteriul de atribuire a contractului va fi preţul cel mai scăzut, scrie România Liberă, citând NewsIn.

La o iniţiativă edilitară similară, în aprilie, primarul general Sorin Oprescu a acceptat demisia directorului de atunci al Administraţiei Monumentelor, Florin Necula, după ce acesta ar fi propus cheltuirea a circa 80.000 de euro pentru restaurarea şi reamplasarea Lupoaicei.

În privinţa licitaţiei pentru mutarea statuii lui Caragiale, reprezentanţii municipalităţii spun că suma de circa 140.000 de euro este doar una estimativă. „În urma licitaţiei, suma s-ar putea micşora. Oricum, ea va include, pe lângă execuţie, şi costurile proiectului aferent lucrărilor de reamplasare”, au declarat marţi, pentru NewsIn, reprezentanţii Administraţiei Monumentelor.

Cât despre motivele mutării statuii, cei de la Administraţiea Monumentelor spune că demersul vine în urma unei propuneri de anul trecut a Academiei Române. „Mutarea este aprobată prin buget şi s-a făcut şi un studiu de vizibilitate. Prin reamplasare urmărim punerea în valoare a monumentului, în zona unde a fost, înainte de război, Teatrul Naţional”, au mai spus reprezentanţii Administraţiei Monumentelor.

Statuia lui Caragiale din Piaţa Rosetti are o istorie interesantă. În anii ’50, sculptorul Constantin Baranschi a realizat o statuie a lui Lenin care nu a fost pe placul autorităţilor vremii, din cauza atitudinii: părintele leninismului era cu mâna stângă dusă în buzunar şi cu cea dreaptă la jiletcă. Din acest motiv, capul lui Lenin a fost dat jos, iar in locul lui a fost pus capul lui Caragiale.

Cookies