Musafir la Beca’s Kitchen. Pateu de casă cu chutney de prune uscate și coniac, Pulpe de rață cu varză caramelizată și hrean. De dulce: Tartă cu mere, pere și ghimbir, scăldată în sos de vanilie.

02 apr. 2021
409 Afișari
Musafir la Beca’s Kitchen. Pateu de casă cu chutney de prune uscate și coniac, Pulpe de rață cu varză caramelizată și hrean. De dulce: Tartă cu mere, pere și ghimbir, scăldată în sos de vanilie.

“Că pentru asta ne-am adunat aici!”, cum spunea părintele Vasile la fiecare hram, când era de ciocnit câte o țuică, două...trei. “Pentru poftă de mâncare!”

Salutare și poftă mare! Săptămâna asta, am mâncat pentru tine la Beca’s Kitchen, un restăurănțel deschis prin 2011, pe strada Mihai Eminescu nr.80, aci la noi în sat, în București. Aparține blogărului culinar Andreea BECA, www.becaskitchen.ro, un nume destul de popular în bula iubitorilor, dar mai ales iubitoarelor, de mâncăruri bune, făcute cu responsabilitate. Din 2011 până azi…e ceva. Bănuiesc că face ea ceva bine. Ca fapt divers, poza cu ea de pe blog îmi aduce aminte de Julie, din Julie & Julia, cu Meryl Streep și Amy Adams în rolurile principale. Awesome movie!

Have you seen / becaskitchen.ro?

Siteul are câteva rețete mișto, foarte bine explicate, pas cu pas, poză cu poză. Literalmente mură-n gură. Un exemplu interesant ar fi quicheul cu spanac. Arată bine și mi l-am notat aici pe hârtie. De încercat. Cu toate astea, deși scrie (sau scria) foarte mișto, ultima rețetă publicată pe site datează din 2012, pentru “Tartă cu mere, pere și ghimbir, scăldată-n sos de vanilie.”

Destul cu vorbăria, să trecem la masă: “Că pentru asta ne-am adunat aici!”, cum spunea părintele Vasile la fiecare hram, când era de ciocnit câte o țuică, două…trei. “Pentru poftă de mâncare!”

Coșul abundenței așa cum ar trebui să fie. Plin de usturoi. Decor interior @ Beca’s Kitchen

What’s cooking, Beca?

O duminică obișnuită, cu soare și carantină, frumos. Tot Bucureștiul mișună pe străzi. Cozi peste cozi la înghețată, bistrouri și cafenele. Claie peste grămadă. Foamea e în aer. Și nu numai.

Pe Eminescu, la Beca’s Kitchen, câștigătorii de pe meniu sunt:

  1. Pateu de casă cu chutney de prune uscate cu coniac
  2. Pulpe de rață cu varză caramelizată și hrean aromat
  3. Tartă cu mere, pere și ghimbir, scăldată în sos de vanilie

Unde se parchează Dacii

Timpul de așteptare se învârte pe la 20 de minute, așa că am pornit într-o plimbare, la pas, prin împrejurimi, pentru o baie de vitamina D, ajungând pe bulevardul Dacia unde, iată, un artist nebun și frumos foc a trântit acestă operă de artă de-a dreptul hipnotizantă. Mi-ar plăcea să aflu semnificația gestului făcut de de bravul ostaș dac. Momentan, pot doar presupune: „Ți se pare că coifu ăsta arată dubios pe capu’ meu?” / „Dacia e număru’ 1?” / „What’s up, dac?” / „Numai unu’ e Zamolxis?” / „Aici încape dăcât o Dacie?”. Lista rămâne deschisă.

What’s up, dac?

Unboxing the Goodies

Judecata de Apoi

Beca dă la Pateu de casă cu chutney de prune uscate cu coniac

Pateul e o pasiune mai veche de-a mea și se întinde pâna la lebăr și alte tartinabile total, total nepretenoase cu vegetarienii. Pateul. Snickersul românului plecat cu cortul. Cât de frumos arată pateul ăsta de curcan. Îți vine să-l miroși ca pe-o floare de colț. De curcan. Doar că floarea asta de colț miroase intens a magiun de prune vârtos, proaspăt turnat în borcane. Bine de tot. Vina o poartă chutneyul de prune cu coniac, care acoperă pateul în partea superioară. Asemănător ca textură cu topingul de ceapă prăjită folosit la fasolea bătută. Pateul vine la pachet cu câteva feliuțe de pâine integrală. Proaspătă.

Pateu de casă cu chutney de prune uscate, cu coniac.

Chutneyul de prune uscate cu coniac e pur și simplu o prăjeală desprinsă din altă ligă gastronomică, ce se pupă la perfecție cu acest pateu de curcan extra-mega fin, aromat și foarte puțin sărat. Am tăiat din propria inițiativă și o ridiche proaspătă din Obor. Se cerea.

Pateu de casă cu chutney de prune uscate, cu coniac.

Mare grijă! Porția e foarte generoasă. Arhisuficientă pentru două persoane. Clar intră în top 5 pateuri “de casă” ale mele.

Beca ducks! Pulpe de rață cu varză caramelizată și hrean aromat

Cooked to perfection! Două pulpe de neuitat. Cum sună asta?

Porno, dar adevărat! Două pulpe de rață gătite perfect, super juicy și, cel mai important, pielea aia aurie, nițel sărată și aproape crocantă, uscățică așa. Cine nu mănâncă pielița de pe pulpele de rață nu știe ce-i bun în viață! După ce i-ai pus un moț de hrean, muști cu nesaț din pulpă și iei o furculiță de varză caramelizată, dulceagă și ușor (da’ ușor de tot) acrișoară(ish). Atât! Restul e plăcere. Nu se mai aude musca la masă! Delicios din cale afară acest preparat. 50 de lei.

Pulpe de rață cu varză caramelizată și hrean aromat.

Tartă cu mere, pere și ghimbir, scăldată în sos de vanilie

Cum spuneam, rețeta pare fix cea de pe site, din 2012, fiind, de altfel, și cel mai “recent” post. În primul rând și-n primul rând, arată minunat, visualy speaking. Tarta miroase intens a vanilie datorită sosului. Predomină compoziția de mere și pere, iar o lingură plină înseamnă cam 95% umplutură și doar 5%, cel mult 10%, aluat. Treacă de la mine. După ce te înfigi în ea, simți scorțișoară, mere și pere acrișoare(ish), puțin alcool și vin. Vedeta, cred eu, rămâne sosul de vanilie. Aromat și gustos, dens ca o smântână adevărată. M-am lins pe degete. L-aș mânca gol, ca pe iaurt, până mi se face rău. Atât e de delicios!

Blatul este, poate, marea mea nelămurire și doleanță, un blat subțire cât foaia de ceapă. Înțeleg că așa este rețeta, dar mie unu’ mi-ar fi plăcut un blat mai gros, să simt când mușc din tartă. That’s all. Sau măcar să fie suficient de robust, de rezistent, încât să susțină, cât de cât, greutatea fructelor și a sosului de vanilie.

Total Beca’s Kitchen: 94 de lei.

Aș mai mânca la Beca’s Kitchen? Bineînțeles!

Multe chestii tentante în meniul Becăi și, între noi fie vorba, cum nu se anunță nici o veste bună pentru horeca, ăsta e un prilej bun de încercat acasă toate bunătățurile care ne fac cu ochiu.

Ca de obicei, un mare plus pentru ambalajele biodegradabile.

Disponibili pe platformele de livrare, nu că ar mai fi existat și alte feluri de procura mâncare, cu excepția pickupului și livrărilor. Cam atât pentru astăzi.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Dacă vrei să vezi pe unde-am mai mâncat pentru tine, uite mai jos o listă:

Cookies