Comisii de supraveghere la RATB şi RADET. În ce condiții ar putea crește prețul la căldură și RATB

de:
16 apr. 2013
0 Afișari
Comisii de supraveghere la RATB şi RADET. În ce condiții ar putea crește prețul la căldură și RATB

„Le-am sugerat membrilor Consiliului de Administraţie să analizeze cu maximă seriozitate rezultatele Corpului de Control al premierului. Vor fi înfiinţate două comisii cu caracter permanent minimum un an, perioadă în care consider că activitatea trebuie să intre în normal. Se va face o analiză a centrelor de cost. Noile bugete sunt mai apropiate de realitate decât au fost până acum. Cele două comisii vor fi compuse din viceprimar, care va fi preşedintele comisiei, preşedintele Comisiei de resort din Consiliul General, un reprezentant  al Direcţiei de specialitate din aparatul Primarului General (Ion Dedu la transporturi, Cosmin Gheorghiu la RADET), un reprezentant al Direcţiei de Buget din aparatul executiv, un reprezentant al Direcţiei Economice şi Control Financiar Preventiv a PMB, un reprezentant al Direcţiei de Audit intern şi un reprezentant al Direcţiei de inspecţie şi control”, a declarat edilul-şef al Capitalei.

Realizarea unui audit extern complex, economico-financiar al întregii activităţi, va avea ca scop verificarea contractelor de mentenanţă, servicii şi achiziţii. De exemplu, la RATB, se va face analiza traseelor, lungimea, frecvenţa şi numărul de pasageri. Firmele care se vor ocupa de auditul extern vor fi selectate prin licitaţie, potrivit lui Oprescu. ”Se va face audit financiar în primul rând, audit al managementului, în aşa fel încât să recunoaştem toate punctele negre şi să le eliminăm. Va fi un audit extern pentru a întări pregătirea pentru transformarea regiilor în societăţi comerciale”.

Un alt obiectiv este elaborarea documentaţiei de transformare a Regiei în societate comercială (atât a RADET, cât şi a RATB), care se va face în maximum 6 luni, aşa cum prevede legea.

Edilul-şef a mai precizat că restructurarea şi reorganizarea activităţii va ţine cont şi de protejarea personalului angajat. „Sindicaliştii vor deveni parteneri de discuţie pentru a nu provoca o serie de tulburări legate de transformarea lor în societăţi comerciale, eficientizarea lor şi oprirea unor scurgeri de bani care n-au putut sau nu pot fi justificate”, a explicat primarul general, precizând că, în opinia sa, ar trebui schimbate din funcţie persoanele aflate la vârful celor două Regii.

Totodată, Oprescu a mai precizat că noile comisii pot face chiar şi informări săptămânale atunci cât există tentativa de a se încălca legi pentru ca aparatul executiv al primarului şi Consiliul General să ia măsuri.

În ceea ce priveşte raportul Corpului de Control, Oprescu a precizat că acesta se află în analiză, există suspiciunea,  iar documentaţia se va înainta la DNA şi la factorii de responsabilitate în domeniul respectiv.

Întrebat dacă transformarea celor două Regii în societăţi comerciale ar putea creşte preţurile biletelor RATB, primarul general a spus că nu crede că această măsură ar duce la scumpirea călătoriilor cu mijloacele de transport în comun de suprafaţă. Totodată, acesta a mai precizat că Primăria şi-a luat măsurile de precauţie pentru ca preţul gigacaloriei să nu crească şi sunt şanse minime să se majoreze tariful gigacaloriei, odată cu liberalizarea preţului la curent şi gaze, doar dacă preţurile la acestea nu vor creşte „aberant”.

Cookies