Munca la negru, sesizată prin anonime la cutia poştală

de:
06 nov. 2010
0 Afișari
Munca la negru, sesizată prin anonime la cutia poştală

Planul de acţiuni a fost inclus în Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată recent de Guvern.

Guvernul consideră că eficienţa activităţii de control desfăşurate în vederea identificării angajatorilor care folosesc munca nedeclarată trebuie să se reflecte în creşterea numărului de contracte individuale de muncă înregistrate şi implicit în creşterea contribuţiilor la sistemele de asigurare socială. În derularea acţiunilor de control, Inspecţia Muncii va fi ajutată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, Autoritatea pentru Străini, Garda Financiară, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Oficiul Român pentru Imigrări, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Jandarmeria Română.

Pentru acest plan de acţiune de combatere a muncii la negru, Guvernul a pregătit un buget total de 1,4 milioane lei pentru intervalul 2010-2012.

În document se arată că în România, ca şi în ţările membre ale Uniunii Europene, munca nedeclarată, prin natura sa, este foarte greu de stabilit cu exactitate, astfel încât dimensiunea acestui fenomen poate fi doar estimată.

Cauzele identificate ca generatoare de situaţii de muncă la negru sunt, printre altele, nivelul ridicat atât al impozitelor, cât şi al contribuţiilor, mentalitatea unor angajatori care vizează prin toate mijloacele posibile maximizarea profiturilor, precum şi mentalitatea angajaţilor care caută să îşi suplimenteze veniturile, aflate de cele mai multe ori la limita subzistenţei, legislaţia deficitară în ceea ce priveşte încadrarea în muncă a unor categorii specifice (ca în cazul zilierilor folosiţi cu precădere în activităţi agricole şi sezoniere), existenţa unor categorii de lucrători care prestează muncă sub limita impusă de lege de două ore pe zi şi zece ore pe săptămână, birocraţia excesivă pentru înregistrarea actelor, numărul redus de angajatori ofertanţi de locuri de muncă, ceea ce determină acceptarea prestării muncii fără forme legale.

Jumătate din reclamaţiile înregistrate în acest an de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti vizează plata întârziată sau chiar deloc a salariilor angajaţilor. Vezi ce poţi face într-o astfel de situaţie.

Cookies