„Mulțumim din suflet, București!” | La mall, un refugiat îi spune Melaniei Medeleanu: Vă rugăm, vrem să ajutăm și noi, ce putem face?

03 mart. 2022
1069 Afișari
"Mulțumim din suflet, București!" | La mall, un refugiat îi spune Melaniei Medeleanu: Vă rugăm, vrem să ajutăm și noi, ce putem face?

Un început de zi aparent obișnuit într-un mall din București. La magazine, angajații încă mai aranjează lucruri pe rafturi, mai verifică vitrinele, să fie curate lună. La ora aia, clienții – primii clienți – au treburi mai degrabă țintite. Se duc exact acolo unde au treabă și pleacă repede la restul treburilor.

Un început de zi aparent obișnuit, pentru că, de ieri, în fața supermarketului din AFI Cotroceni, a apărut Ceva: a apărut punctul de colectare a ajutoarelor pentru refugiați al asociației „Zi de Bine”, care a început campania „Scut pentru Ucraina”.

„Nu vă supărați, ce se întâmplă aici?”

Asta e prima întrebare a primilor veniți: „Ce se întâmplă?” Când află, aproape toți vor să facă și ei ceva. Trec minute, trec ore, deja se duce vorba: Melania Medeleanu și asociația Zi De Bine colectează acolo ajutoare pentru refugiații din Ucraina. Și oamenii încep să vină încărcați. Surpriza e când apar refugiații care au ajuns, deja, la București. Nu cer nimic, roagă să ajute și ei.

Melania Medeleanu – Cum a fost prima zi de „Scut pentru Ucraina”

Acum, pe înserat, a venit la noi un cuplu de ucraineni care au reușit să fugă din Odessa imediat ce-a început nebunia și-au ajuns la București. Știți de ce au venit? Știți care au fost cuvintele lor? “Bună ziua, mulțumim pentru ce faceți pentru noi toți! Vrem să ajutăm, cum putem să o facem? Că vrem să ajutăm!” Nu voiau nimic, dar absolut nimic pentru ei. Știau, însă, că unii dintre studenții refugiați cu care s-au reîntâlnit miraculos la București n-au haine pe ei. N-au geci și le e frig.  Iar o angajată de la mall care a apărut de niciunde și ne-a zis “Mă uit la voi de azi dimineață, acum am intrat și eu în pauză și am dat fuga să aduc câte ceva. Doamne-ajută!”

Între timp, oameni obișnuiți și-au umplut portbagajele, vin și le descărcă la centrul de ajutoare.

Bucureșteni care donează pentru refugiații din Ucraina | Sursa foto: Asociația „Zi de Bine”

De fapt, am început ziua cu un grup de studenți din Ucraina. Au plecat din Odessa doar cu ce aveau pe ei, au ajuns la București acum două zile. Pe unul din ei îl durea tare o măsea . Avea și dureri crâncene de stomac de câteva zile. Doar niște medicamente ar fi vrut. Până la urmă, au acceptat și niște conserve și  niște dulciuri și-au mulțumit de o mie de ori. “Pentru ce faceți voi, românii, pentru noi și pentru familiile noastre rămase acolo… Și a mai fost impresionantă o fetiță  care i-a zis mamei că vrea să vină ea să doneze, ea cu mânuțele ei…

Asociația „Zi de Bine” colectează ajutoare pentru miile de refugiați de la vama Sighet. Acolo sunt oameni în mare dificultate și de-o parte, și de alta a graniței. La noi ajung femei cu copii, dincolo rămân bărbații care și-au condus soțiile, mamele, fiii și fiicele și care rămân „după gard” ca să ofere sprijin în zilele de așteptare de la frontieră.

Asociația și-a propus ca, în zilele care urmează, să umple două caminoane 7 tone de  ajutoare și să le trimită spre vama de la Sighet. Un camion se va opri la graniță și produsele vor deservi femeile și copiii care intră zilnic la noi în țară.

Al doilea camion va trece granița și va deservi ucrainienii care așteaptă ore întregi și chiar zile să treacă granița sau care campează acolo, ajutându-i pe cei care pleacă și așteptând să se clarifice situația din țara lor. 

Ce tipuri de produse sunt colectate

Produsele de care este nevoie acum, spune Melania Medeleanu, se pot împărți în 5 mari categorii:

  1. alimente neperisabile, care se pot prepara ușor și căra ușor;
  2. produse de igienă;
  3. produse pentru copii;
  4. textile
  5. electrice

 

Cookies