Multinaţionalele oferă bucureştenilor salarii cu 40% mai mari

de:
18 sept. 2012
0 Afișari
Multinaţionalele oferă bucureştenilor salarii cu 40% mai mari

Potrivit studiului salarial Mercer 2012, realizat la sfârşitul lunii august, se menţin şi anul acesta diferenţele dintre valorile salariilor din Bucureşti şi cele din restul ţării.

Cea mai mare diferenţă, de până la 40%, se păstrează pentru posturile de management. Pentru pentru posturile de specialişti şi cele de execuţie, salariile din ţară sunt mai mici cu 15% faţă de valorile plătite în Bucureşti, potrivit studiului citat de Realitatea.net.

La nivel naţional, salariile vor creşte în medie cu 5% în toamna acestui an şi în cursul anului viitor. Bonusurile vor reprezenta 20% din salariul de bază (pentru top management), 15% (middle management) şi între 10 şi 15% (pentru specialişti).

Dintre cele 150 de multinaţionale participante la studiu, 8% intenţionează să reducă din personal in acest an, un procent mai mare faţă de anul trecut, când acesta atingea doar 6%.

Totodată, anul acesta 48% dintre firme îşi manifestă dorinţa de a angaja, iar 49% nu indică vreo schimbare în organigramă. Cea mai mare parte a companiilor au poziţii disponibile de specialişti de nişă (IT, financiar, audit) şi posturi de management.

„Fluctuaţia cursului euro, precum și procentul somajului în continuare ridicat duc la o reticenţă a companiilor în acordarea şi atribuirea de creșteri salariale substanţiale”, a declarat Roxana Feregan, consultant în cadrul Consulteam.

Tendinţa salarială din România se aliniază evoluţiilor europene şi globale, cu toate că salariile oferite de multinaţionale la noi au încă mult de recuperat până să ajungă la nivelul celor din afară.

Cookies