Multe terase din Centrul Vechi ar putea să dispară! Nu vor mai avea voie în dreptul clădirilor cu faţade degradate

02 iun. 2021
69 Afișari
Multe terase din Centrul Vechi ar putea să dispară! Nu vor mai avea voie în dreptul clădirilor cu faţade degradate

Multe terase din Centrul Vechi ar putea să dispară în curând, după ce CGMB a decis că nu va mai da autorizații pentru instalarea teraselor în dreptul clădirilor cu faţade degradate. Proprietarii localurilor au o decizie importantă de luat.

Avizarea teraselor în Centrul Istoric va fi interzisă în dreptul clădirilor cu faţade degradate, pentru care proprietarii nu au asigurat efectuarea lucrărilor de reparaţii curente şi consolidare, prevede un proiect de hotărâre adoptat în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu 33 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Iniţiativa prevede modificarea HCGMB 114/2016 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a teraselor în zonele protejate şi în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti. Până în prezent, avizarea teraselor era interzisă doar în dreptul clădirilor „cu faţade semnificativ degradate, cu pericol de prăbuşire a elementelor decorative, tencuieli”.

Ce prevede proiectul

Avizarea teraselor este interzisă în dreptul clădirilor cu faţade degradate, pentru care proprietarii, persoane fizice sau juridice şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra clădirilor nu au asigurat efectuarea lucrărilor de reparaţii curente, întreţinere, consolidare şi, după caz, reabilitarea energetică a anvelopei şi/sau acoperişului, în condiţiile legii

Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se va face de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, care va informa în acelaşi timp şi structura avizatoare din cadrul PMB.

De asemenea, în cadrul şedinţei a fost adoptat un amendament propus de către consilierul municipal PNL George Nicolaie, conform căruia:

– este permisă amplasarea de mobilier de terase, umbrele, pergole uşoare, fără elemente de fundare care să deterioreze carosabilul, precum şi amplasarea de jardiniere mobile, cu plante ornamentale verzi, fără a obtura accesul în zonă;

– pe perioada evenimentelor sportive este permisă amplasarea de ecrane tv în perimetrul teraselor, în scopul urmăririi evenimentelor sportive în cauză. Pe parcursul transmisiunilor sportive, se va avea grijă ca nivelul de zgomot să nu perturbe vecinătăţile imediate.

Bădulescu, deranjat de noua decizie a CGMB

Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, şi-a exprimat îndoiala în ce priveşte aplicabilitatea proiectului de hotărâre, adăugând că reprezentanţii Poliţiei Locale vor trebui să stabilească dacă o faţadă este sau nu corespunzătoare. El a apreciat că măsura îi afectează pe cei din domeniul HoReCa.

George Nicolaie a replicat că Poliţia Locală va face doar o notă de constatare, care va fi transmisă departamentului de urbanism din PMB, unde se va lua decizia finală.

Potrivit vechilor prevederi, „avizarea teraselor este interzisă în dreptul clădirilor cu faţade semnificativ degradate, cu pericol de prăbuşire a elementelor decorative, tencuieli. Constatarea asupra stării faţadelor şi elementelor decorative se realizează de către Direcţia Centru Istoric, Compartimentul Supraveghere şi Control din Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti care va elabora şi transmite structurii avizatoare un raport în acest sens în cel mult zece zile de la solicitarea avizării de către beneficiar”.

Cookies