Mugur Isărescu: Comisioanele percepute de bănci sunt prea mari

de:
26 mai 2015
0 Afișari
Mugur Isărescu: Comisioanele percepute de bănci sunt prea mari

Comisioanele percepute de băncile din România pentru operațiuni sunt încă mari, și, dacă în condițiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simțeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt, iar băncile nu ar trebui să lase deponenții să se întrebe „de ce să mai țin banii la bancă”, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform Agerpres.ro.

„Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% și 3% într-un context în care rata inflației a coborât la 1% și tinde să fie negativă câteva trimestre. Câștigul real se menține și s-ar putea, nu știm, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câțiva ani. Dar asta nu este câtuși de puțin o invitație pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite ci o invitație la realism, la o citire cu atenție a cifrelor, iar politica de dobânzi băncilor, dar nu numai aceasta ci și cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Și dacă ele nu se simțeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1—2—3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operațiune bancară se simte”, a explicat guvernatorul BNR în cadrul unei conferințe intitulată „Viitorul Modelelor de Business Bancar”.

În opinia sa, băncile trebuie să se bazeze în viitor pe creditare din resurse interne și, în consecință, trebuie să încurajeze economisirea. „Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune „de ce să țin banii în bancă? Să plec cu mai puțini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operațiune?” Acesta nu este doar un îndemn la adresa băncilor centrale către băncile comerciale: faceți ce faceți și reduceți comisioanele! Este un îndemn la realism și la adaptarea la situația actuală”, a explicat Isărescu.

Cookies