ARHIVA B365

Mugur Isărescu: Cele 4 bănci cu capital elen din România au un rol moderat în sectorul nostru bancar

Principalele declaratii ale Guvernatorului BNR, conform Hotnews.ro:

Nu exista banci grecesti in Romania. Toate sunt banci romanesti cu capital grecesc. In primele 5 banci ale sectorului bancar local nu e niciuna cu capital grecesc. Avem insa doua asemenea banci in top 10 sector bancar.

Daca deciziile autoritatilor elene se aplica si bancilor din Romania cu capital grecesc? Raspund simplu: NU, nu se aplica!

Raspunsul mai dezvoltat e urmatorul: Cele 4 banci cu capital elen sunt entitati juridice romane si se supun legilor din Romania.

Pot bancile din Romania face fata unor evolutii nefavorabile? Raspund simplu: DA! Pe ce ne bazam? Rata de solvabilitate este de 17% si semnificativ peste pragul european de 8%. Calitatea fondurilor proprii a bancilor cu capital elen este buna. Bancile romanesti cu capital elen dispun de active lichide la un nivel adecvat. Toate cele 4 banci au fie numerar in casa fie titluri de stat care pot fi transformate rapid in numerar.

Gradul de acoperire cu provizioane al celor 4 banci este foarte ridicat, iar calitatea portofoliului de credite este la media intregului sistem.

Bancile cu capital elen nu sunt dependente de bancile-mama. Liniile de finantare de la bancile mama reprezinta 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finantarilor au maturitatea de peste un an.

Riscurile de lichiditate ale bancilor romanesti cu capital grecesc sunt limitate prin acordurile incheiate cu actionarii.

Am repetat pana la obsesie termenul de „banci romanesti cu capital grecesc”. Nu avem banci grecesti in Romania.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button