Mugur Isărescu: Anul 2016 va fi tumultuos

de:
09 feb. 2016
0 Afișari
Mugur Isărescu: Anul 2016 va fi tumultuos

„Nu negăm incertitudinile. Credem că anul 2016 se anunță un an tumultuos. Nu știu dacă este cuvântul cel mai potrivit. Observăm că multe dintre valuri sunt relativ mai departe de România. Sentimentul meu este că piața valutară s-a adâncit, nu mai e atât de emoțională — și vă vorbește o persoană care din foarte multe motive urmărește piața valutară în fiecare dimineață. Am trecut peste momente de exces de lichiditate datorită acumulării cheltuielilor bugetare din ultimele două luni ale anului, excedent de lichiditate masiv în ianuarie. Piața a funcționat, s-a echilibrat singură. În anumite momente a trebuit să intervenim și noi”, a admis Isărescu, conform agerpres.ro.

Potrivit acestuia, se remarcă o maturitate a pieței, acesta fiind un lucru extrem de important.

„Nu pot să nu remarc o maturitate a acestei piețe. Este un lucru extrem de important, de salutat și de continuat. Ar fi culmea ca după atâția ani de când piețele astea funcționează și care, în afară de faptul că funcționează îți dau și indicii, îți dau temperatura economiei, acum să ne apucăm să nu avem încredere în mecanismele pieței sau eventual să le mai și stricăm cu niscai inițiative legislative. Nu negăm că coordonatele mediului au un impact în balanța riscurilor, un impact echilibrat, pentru că piețele pot să acționeze ca niște buffere, ca niște stocuri tampon”, a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a atras atenția asupra faptului că incertitudinile tind să împingă balanța riscurilor în sus.

„Pe plan intern, incertitudinile, așa cum le vedem în prezent, tind să împingă balanța riscurilor în sus, traiectoria inflației în sus. Pentru că s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifestă în continuare presiuni, observăm dezbaterea publică pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a înscris pe o curbă puternic ascendentă greu de stăvilit. Nu cred că trebuie să ne punem problema de a o stăvili, ci de a o tempera, să vedem cât poate economia să ducă. Balanța riscurilor este înclinată spre a împinge inflația, traiectoria în sus”, a explicat Isărescu.

Cookies