MUCENICII, 9 MARTIE: Cine au fost CEI 40 DE MUCENICI pe care îi sărbătorim pe 9 MARTIE

de:
09 mart. 2014
0 Afișari
MUCENICII, 9 MARTIE: Cine au fost CEI 40 DE MUCENICI pe care îi sărbătorim pe 9 MARTIE

CINE AU FOST CEI 40 DE MUCENICI:

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Sfintii 40 de Mucenici au patimit in localitatea Sevastia din Armenia, in vremea domniei imparatului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola, informeaza crestinortodox.ro. 

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Precum tinerii din Babilon au invins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei 40 de MUCENICI au invins frigul si gheata lacului de langa Sevastia. In acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de crestini au biruit moartea, primind in chip vazut cununile muceniciei.

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri.

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Sfantul Candid i-a raspuns tortionarului care il ameninta cu deposedarea onorurilor militare: „Nu doar onorurile militare, ci chiar si trupurile noastre poti sa ni le iei, caci nicio onoare nu este mai inalta decat aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru”. 

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. Iata ca acesta din urma, desi nu era amenintat in niciun fel, a inteles ca imparatia cerurilor era aproape de el; vazand cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinti, si-a lepadat hainele si a intrat in apa inghetata.

CINE AU FOST CEI 40 DE MUCENICI:

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Cand tortionarii au venit dimineata sa vada „rezultatele” rautatii lor, in locul mortii, ei au vazut viata, caci niciunul din cei 40 de MUCENICI nu a murit peste noapte, tinuti fiind in viata de puterea Duhului Sfant. Dar fiindca rautatea orbeste, tortionarii nu au putut intelege nimic, ajungand sa creada ca mucenicii beneficiau de o lucrare vrajitoreasca.

CINE AU FOST CEI 40 DE MUCENICI:

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: In cele din urma, slugile diavolului si-au desavarsit „opera”, omorandu-i pe cei 40 de mucenici.

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac.

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.

CINE AU FOST CEI 40 DE MUCENICI:

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Multe minuni a savarsit Dumnezeu odata cu moartea celor 40 de MUCENICI, pentru imbarbatarea martirilor, dar mai ales pentru ca necredinciosii sa vada aievea atotputernicia Sa. Dar minunea cea mai mare este aceasta: ca pentru Dumnezeul nevazut, Care S-a salasluit in inimile lor, 40 de crestini au ales mai degraba sa moara intr-un lac inghetat decat sa accepte „un mic compromis” care i-ar fi despartit insa de dragostea lui Hristos.

MUCENICII, sărbătoriți pe 9 MARTIE: Cei 40 de MUCENICI au savarsit astfel, intr-o dimineata de martie, intr-o cetate mica din Armenia, lupta cea buna, si sunt pomeniti astazi, ca si atunci, ca simbol al biruintei mucenicesti, pomeniti fiind fara incetare in Imparatia lui Hristos, fiecare dupa numele lui: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

Cookies