ȘTIRI

MUCENICI MOLDOVENEŞTI: Reţete de MUCENICI MOLDOVENEŞTI

MUCENICII se pregatesc de regula pe 9 martie, cand facem pomenirea celor 40 de MUCENICI din Sevastia.

MUCENICI MOLDOVENEŞTI: RETETA DE MUCENICI MOLDOVENESTI

Prima reteta de MUCENICI MOLDOVENESTI necesita urmatoarele ingrediente (pentru 30 de MUCENICI):

  • 1 kg făină alba
  • 1/2 lapte
  • 300 5 zahar
  • 4 oua
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 100 g drojdie, coaja rasa de la o portocala si o lamaie, esenta de rom
  • 150 ml ulei
  • nuca macinata
  • miere

PREPARARE MUCENICI:

Amestecam laptele cu zaharul, coaja de lamaie si portocala, plus cateva picaturi de esenta de rom, iar intr-un ibric se freaca cele 100 grame drojdie cu o lingurita de zahar. Peste ameste se pune apoi putin lapte caldut si niste faina.

Se amesteca pana la omogenizare si se lasa la crescut, langa un ochi de aragaz, deschi. 

Separam albusurile de galbenusuri si le frecam pe acestea din urma cu o lingura de sare. Incepem sa framantam coca. Incorporam laptele in faina, iar apoi adaugam galbenusurile. Dupa ce am incorporat, punem si drojdia; framantam bine, pana nu mai ramane niciun cocolos. 

Turnam si uleiul caldut peste coca. Framantam paca ce acesta este inghitit complet si lasam la crescut, aproximativ 80 de minute, intr-o camera bine incalzita.

Etapa a doua: rupem cate putin din coca, alungim si rasucim. Aranjam mucenicii in tava, la distanta unul de altul. Ii bagam in cuptorul incalzit prealabil si lasam pana se rumenesc, aproximativ 20 de minute. In ungem cu miere pe deasupra si ii dam prin nuca.

MUCENICI MOLDOVENEŞTI: RETETa DE MUCENICI MOLDOVENESTI

Pentru a doua reteta de MUCENICI MOLDOVENESTI este nevoie de urmatoarele ingrediente:

-pentru aluat: 500 g faina, drojdie, 120 ml apa calda, 150 g zahar tos, ulei, 1 lingurita de sare.

– pentru sirop: 300 ml apa, 1 plic zahar vanilat, 1 esenta de rom sau apa de trandafiri, 150 g zahar tos, coaja de lamaie.

Dupa ce MUCENICII sunt scosi de la cuptor, este nevoie si de miere si miez de nuca macinat.

Mod de preparare sirop: Punem intr-un vas 300 ml apa, adaugam 150 g zahar tos, esenta de rom sau apa de trandafiri si le lasam la fiert pana obtinem un sirop. Siropul il lasam la racit, apoi adaugam coaja unei lamai data pe razatoare.

Mod de preparare MUCENICI: Punem intr-un castron faina, iar in mijlocul fainii adaugam drojdia, zaharul tos, sarea, apa si incepem sa framantam compozitia timp de 20 minute. Lasam aluatul in castron, il acoperim cu un prosop si il punem la dospit intr-un loc cald, vreme de 45 minute.

Din aluatul dospit se modeleaza opturi de marime potrivita si se lasa sa creasca. Inainte ca MUCENICII sa fie introdusi in cuptor, trebuie sa-i ungem cu o pensula inmuiata in apa in care am dizolvat un plic de zahar vanilat.

Dupa ce i-am uns, ii dam la cuptor. Cand sunt indeajuns de rumeni, scoatem MUCENICII  din cuptor si ii afundam unul cate unul, cu ajutorul spumierei in siropul aromat. Dupa ce ii insiropam, ii ungem cu miere si presaram peste ei nuca macinata. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button