Motocicliştii invizibili: 114 accidente, în Capitală, în 6 luni

de:
11 aug. 2011
0 Afișari
Motocicliştii invizibili: 114 accidente, în Capitală, în 6 luni

Condiţiile meteo din ultimele luni au dus la creşterea volumului motocicletelor, mopedelor şi scuterelor care circulă pe străzile Capitalei.

În prima jumătate a anului, în Bucureşti, au avut loc 230 de accidente rutiere în care au fost implicaţi conducătorii de motociclete, scutere şi mopede. În urma acestor evenimente rutiere, şase persoane au decedat, 51 au fost rănite grav şi alte 208 oameni au suferit răni uşoare. Din volumul total al accidentelor înregistrate în primele şase luni, cele mai multe, 114, au fost între motociclişti şi ceilalţi participanţi la trafic. Aceste evenimente rutiere s-au soldat cu cini morţi, 32 de răniţi grav şi 96 de răniţi uşor. În cele 38 de accidente rutiere în care au fost implicaţi conducătorii scuterelor, o persoană a murit, opt au fost rănite grav şi 34 au avut răni uşoare. Conducătorii de mopede au fost implicaţi în 78 de accidente rutiere, în urma cărora 11 persoane au suferit răni grave şi alte 78 au fost rănite uşor.

”Cele mai multe accidente s-au produs atunci când aceştia au rulat cu viteză excesivă, au pierdut controlul asupra vehiculului şi au căzut, lovindu-se de carosabil, alte vehicule sau amenajări sau atunci când ceilalţi conducători de vehicule nu le-au acordat prioritate de trecere sau nu s-au asigurat corespunzător la schimbarea direcţiei de mers”, informează Brigada Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Dintre cele 230 de accidente rutiere, 44,34% s-au produs din vina conducătorilor de motociclete, scutere şi mopede.

În perioada 15 august – 15 septembrie, în Capitală, sub egida campaniei Poliţiei Rutiere Române „Alege viaţa!”, se va desfăşura campania „Fii vizibil!”, care are ca scop creşterea gradului de siguranţă rutieră în rândul participanţilor la traficul rutier prin responsabilizarea conducătorilor de motociclete, scutere şi mopede cu privire la riscurile la care se expun în trafic atunci când nu respectă prevederile legale, dar şi prin conştientizarea conducătorilor de autovehicule cu privire la existenţa acestor participanţi la trafic.

Pliante cu recomandări utile şi preventive vor fi distribuite de poliţiştii rutieri în trafic sau la diverse evenimente la care obişnuiesc să se adune conducătorii vehiculelor pe două roţi.

Conform legii, motocicliştii şi mopediştii au obligaţia:

– să folosească ziua, permanent, luminile de întâlnire;

– să poarte în timpul mersului, pe drumurile publice, căşti de protecţie omologate;

– să-şi asigure permanent un spaţiu suficient de frânare, astfel încât să nu facă „slalom” printre autovehiculele aflate în mişcare ori să depăşească viteza legală de deplasare.

Pentru a evita producerea unor accidente, reprezentanţii Brigăzii Rutiere le recomandă conducătorilor auto să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de mers la trecerea de pe o bandă pe alta sau când virează în intersecţie, atunci când vor să deschidă portierele toţi cei care se află în automobil trebuie să se asigure că din spate nu trece o motocicletă sau un moped şi, de asemenea, şoferii trebuie să se asigure la plecarea de pe loc, iar atunci când sunt depăşiţi, să nu mărească viteza de deplasare şi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului.

Cookies