Primul raport privind TRAGEDIA AVIATICĂ din APUSENI: Avionul NU avea probleme la motoare

de:
19 ian. 2015
0 Afișari
Primul raport privind TRAGEDIA AVIATICĂ din APUSENI: Avionul NU avea probleme la motoare

Comisia de Investigaţii privind siguranţa aviaţiei civile (CIAS) a dat publicităţii, luni, un raport provizoriu, în care se specifică faptul că, în urma unei analize atente s-a stabilit că aeronava pilotată de Adrian Iovan nu avea probleme la motoare, informează Româniatv.net.

CIAS „a analizat starea de funcționare a motoarelor la momentul producerii accidentului, prin intermediul reprezentantului acreditat al NTSB, în laboratorul producătorului, respectiv Lycoming Engines din SUA. În raportul întocmit, producătorul motoarelor a menționat că nu a detectat anomalii tehnice care să indice afectarea puterii motoarelor în condițiile de testare”, se precizează în raport.

În vederea întocmirii Raportului Final, CIAS va elabora un document intern privind starea de funcționare a stațiilor
de radiocomunicații montate pe aeronavă şi va analiza zborul din punct de vedere al controlului traficului aerian, analiză ce se efectuează împreună cu un expert cooptat de la EUROCONTROL.

Raportul CIAS AICI.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În dosarul accidentului din Apuseni, procurorii au decis începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, dar şi pentru neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

Dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni este instrumentat de Parchetul instanţei supreme.

Cookies