Motivul pentru care Catedrala Neamului este construită pe Dealul Arsenalului. Compromisul făcut

de:
05 aug. 2016
26 Afișari
Motivul pentru care Catedrala Neamului este construită pe Dealul Arsenalului. Compromisul făcut

Din lipsă de alternativă, Patriarhia Română a acceptat, totuşi, în anul 2005, acest amplasament (n.r. – Dealul Arsenalului), deşi el oferă Catedralei o vizibilitate redusă, din cauza imensităţii Casei Poporului. De ce Patriarhia a acceptat în cele din urmă acest amplasament? Deoarece a considerat acceptarea locaţiei ca pe o reparaţie morală sau „o lumină de Înviere” pentru cele cinci biserici „răstignite”, dintre care trei (Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă) au fost translate de către regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului„, susţine Patriarhia Română pe site-ul dedicat proioectului.

Conform romaniatv.net, Patriarhia a fost de acord ca lăcaşul de cult să fie ridicat pe Dealul Arsenalului şi din alte motive.

Alte considerente au mai fost:

– Amplasamentul este situat pe un deal, conform tradiţiei creştine de-a construi lăcaşuri de cult pe coline, spre a chema pe oameni la elevaţie spirituală sau la urcuş interior pentru a întâlni pe Dumnezeu Creatorul şi Mântuitorul lumii (Pantocratorul);

– Orientarea est-vest a terenului de amplasament permite situarea Catedralei cu Altarul spre răsărit (est) conform cerinţelor liturgice tradiţionale;

– Prezenţa în zonă a unor instituţii importante ca Parlamentul României, Ministerul Apărării Naţionale şi Academia Română (Institute de cercetare) cheamă la dialog şi cooperare multiplă pentru binele societăţii româneşti. În acest sens, hramurile Catedralei, Înălţarea Domnului şi Ziua eroilor români, precum şi Sfântul Andrei, Apostolul românilor şi Ocrotitorul României, au semnificaţii multiple.

Prin urmare, Catedrala nouă, amplasată pe fostul Deal al Arsenalului şi în apropierea Ministerului Apărării Naţionale, este prin excelenţă Catedrala eroilor români din toate timpurile, care s-au jertfit pentru apărarea poporului român şi pentru organizarea lui într-un stat independent – România„, apreciază Patriarhia.

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România ce va fi vizibil din orice punct al Capitalei, a depăşit după aproape trei ani de lucrări, de când a ajuns la cota zero, înălţimea unui bloc de 12 etaje. Construcţia Catedralei Neamului a fost ridicată deja până la 36 de metri deasupra solului, la care se adaugă 22 de metri în subteran.

Catedrala Neamului ar urma să fie deschisă pentru enoriaşi de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2018, până atunci fiind programate mai multe tipuri de lucrări, după cum urmează:

– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iulie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017;

– structura metalică şi învelirea acoperișului – iunie 2018;

– pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale – 1 decembrie 2018;

– pictarea integrală a Catedralei – 2019-2024.

Anul trecut, când Catedrala era ridicată în proporţie de 60%, se cheltuiseră 46 de milioane de euro. Acum urmează cea mai grea parte a construcţiei – turlele şi acoperişul, pentru care costurile estimate sunt de cel mult 45 de milioane de euro.

Lăcaşul de cult a fost proiectat să reziste la un cutremur foarte mare, de 8,5 grade pe Richter, fiind prevăzut şi cu adăpost antiatomic. Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată de asemenea cu săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi, precum şi un heliport.

Cookies