Noapte de toamnă. Încă e cald și geamurile apartamentelor de pe mica străduță din Drumul Taberei sunt încă deschise sau măcar rabatate ca să intre un pic de răcoare. După o vară atât de incendiară pare că oamenii țin morțiș să se trezească puțin zgribuliți.
Liniștea este tulburată de un zgomot înfundat urmat de un plânset puternic. Din camera mea, văd cum se aprinde o lumină, undeva la etajul 4, și o siluetă de mamă se ghicește prin perdeaua trasă. Pare grăbită. Apare apoi la geam cu un ghem de copil în brațe. Zgomotul se aude iar și iar. E o tuse seacă ce a trezit micuțul din somn. A venit toamna. Se aud copiii tușind.
Spre dimineață s-a lăsat iar liniștea, dar la scurt timp cartierul întreg s-a trezit odată cu turarea motoarelor. Vecina mea de vis-à-vis, cea ce a vegheat copilul toată noaptea, își bea cafeaua ieșită cu capul pe geam. Pesemne are nevoie de aer proaspăt după o noapte grea.
Peste zi fiecare și-a văzut de ale lui, dar odată cu lăsarea nopții scenariul din seara anterioară s-a repetat. Liniște. Tuse. Plâns. Tuse. Tuse. Tuse. Plâns. Deja s-au aprins și alte lumini, semn că bebelușul a dat alarma în mai multe apartamente. Dimineața am auzit-o pe biata mamă, deja cu cearcăne la ochi după două nopți albe, că îi povestea unei alte vecine că îi este teamă că e de-abia începutul. Și nu greșea deloc. În nopțile următoare, nu doar cel mic a tușit, dar au început și alți copii. Și nu începuse grădinița decât de câteva zile.
Nopțile noastre, ale tuturor au început să fie mai scurte, somnul mai fracționat și încet-încet geamurile au început să se închidă. Ca și mine, probabil, că și alți vecini au preferat să doarmă chiar și în căldură, dar măcar să doarmă. Doar că cineva nu a mai avut răbdare, probabil răpus de somn—știți și voi că omul obosit e mai irascibil și mai iute la mânie și, într-o dimineață pe la 3 a sunat la 112 să reclame tulburarea liniștii publice. Vinovat era un țânc de vreo 4 anișori, ce locuiește pe scara mea, care a cules și el de la grădiniță niște viruși.
Mașina de poliție a venit regulamentar pe strada din Drumul Taberei, cu semnalele acustice și luminoase aprinse, că doar era vorba de un pericol iminent și a oprit într-o rână în fața blocului. Nu putea parca regulamentar, doar trebuiau să se grăbească să prindă infractorul. Sună la interfon. Strada răsună de melodia duioasă a aparatului ce asigură intrarea în scară. Deja se aprind o mulțime de lumini și capete curioase răsar pe la ferestre. ”Cine s-o fi bătut cu cine?”—era întrebarea de pe buzele tuturor. Polițiștii urcă în pas alert pe scară și sună la ușa vecinilor mei. Între timp am întredeschis și eu ușa, că doar mă rodea și pe mine curiozitatea și voiam sa aflu informația la prima mână.
Din casă iese mama făptașului și ascultă plângerile ce i se aduc. În brațe îl avea pe micuț care tușea de mama focului. Apare și vecina reclamantă care, voind să fie sigură că o aude toată strada, le povestește oamenilor legii că de mai bine de o săptămână nu se poate odihni din cauză că ”noapte de noapte copilul ăsta behăie și mă-sa nu face nimic să îl oprească”. Debitul verbal trăda o energie peste medie, nicidecum o persoană nedormită de atâta timp. Noroc că au oprit-o polițiștii și i-au dat cuvântul mamei copilului care nu a putut decât să izbucnească într-un râs isteric. Copilul s-a oprit și el din tuse, mirat de reacția neașteptată. Într-un final, s-a oprit și le-a spus polițiștilor că ea a făcut tot ce se poate, a mers la medic, i-a dat tratament și că primește și amendă dacă așa scrie în lege.
Copilul a intrat iar într-o criză de tuse atât de puternică încât s-a făcut aproape vânăt la față și la scurt timp a început să vomite. Polițiștii au scos carnetul de amenzi și au început să scrie. Apoi au rupt foaia și s-au întors către vecina reclamantă. Era un avertisment. Data viitoare când mai solicită organele legii nejustificat va primi și amendă.
Pe micuța stradă din Drumul Taberei s-a lăsat liniștea. Copiii vor tuși în continuare, că așa e toamna, când încep creșele, grădinițele și școlile și vremea începe să se răcească. Unii oameni vor privi cu milă la bolnav și la părinți, alții probabil că vor suna la poliție. Nu vecina reclamandă, că amenda nu e mică și nu ar vrea să stea trează noaptea și din lipsa banilor.
Părinții, nu doar cei care stau pe micuța stradă din Drumul Taberei, ar trebui să știe că nu există soluție minune pentru imunitatea copiilor. Dar pot să îi ajute. Totul Despre Mame organizează conferința „Copil sănătos, părinți fericiți. Cum să previi și să gestionezi problemele de sănătate ale familiei tale”, unde poți întâlni specialiști cu zeci de ani de experiență în domeniul lor:
Vino să îi asculți și să le pui întrebări sâmbătă, 21 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica 4—zona Universitate, București). Intrarea este liberă, dar este nevoie să te înscrii accesând ACEST link.
Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL, șef-secție ORL, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”
Dr. Manuela Rizescu are o experiență de aproape 30 de ani ca medic pediatru ORL în cele mai mari două spitale dedicate copiilor din București.
Alex Maftei, nutriționist sportiv
Alex Maftei este nutriționist sportiv licențiat (absolvent SENr). Și-a finalizat specializarea în Marea Britanie la Universitatea Leeds Beckett și este acreditat de British Dietetic Association. A câștigat experiență în domeniu lucrând cu sportivi de top din diferite domenii precum înot, tenis, box, judo sau motociclism.
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru
Dr. Ilinca Tranulis este medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC. Este mamă de trei copii alăptați și diversificați cu succes. Din dorința de a ajuta și sprijini mamele, în 2012 a înființat primul call-center de consiliere în alăptare din România, 07ALAPTARE. Este autoarea cursului “Diversificare fără stres”.
Parteneri
Pe tot parcursul evenimentului, partenerii noștri vă așteaptă cu surprize și cadouri. La final, organizăm și o tombolă cu premii generoase.