Motivarea condamnărilor Elenei Udrea și Ioanei Băsescu. Cum făceau cele două rost de bani în campanie

22 mart. 2021
415 Afișari
Motivarea condamnărilor Elenei Udrea și Ioanei Băsescu. Cum făceau cele două rost de bani în campanie

Curtea de Apel București a dat publicității, luni, motivarea condamnărilor Elenei Udrea și Ioanei Băsescu în dosarul finanțării ilegale a alegerilor prezidențiale din 2009.

Motivarea condamnărilor Elenei Udrea și Ioanei Băsescu a fost dată publicității de Curtea de Apel București. Fostul ministru al Turismului a primit 8 ani de închisoare, iar fiica cea mare a fostului președinte, 5 ani. Ambele condamnări sunt cu executare, dar în primă instanță.

În document se arată cum, în 2009, Elena Udrea se folosea de calitatea de ministru al Turismului pentru a finanța campania electorală a lui Traian Băsescu.

Motivarea condamnărilor Elenei Udrea și Ioanei Băsescu. Cum s-a implicat fiica președintelui

În documentul magistraților se mai arată modalitatea în care s-a implicat Ioana Băsescu pentru facturarea unor servicii, care, de fapt, nu au existat în realitate.

”Potrivit declarațiilor martorei XXX, contabila S.C. N L M S.R.L., S.C. M C S.R.L. și al biroului notarial al inculpatei I B (Ioana Băsescu) aceasta din urmă îi transmitea ce facturi să întocmească, pe ce sumă, în favoarea cui precum și ce serviciu trebuia consemnat ca fiind prestat. Totodată martora a precizat că au fost situații în care inculpata I B îi indica să întocmească o factură pentru o anumită sumă către un anumit beneficiar iar ulterior, la scurt timp revenea și îi spunea să emită factura către un alt beneficiar, având o altă sumă și să nu o mai emită pe prima. Martora precizează că în acele momente conștientiza că ceva este în neregulă pentru că odată negociat contractul nu puteau surveni modificări atât de rapide însă nu era treaba ei să verifice realitatea acestor tranzacții. Totodată suspiciuni i-a ridicat și faptul că existau situaţii în care valoare facturilor era disproporţionat de mare raportat la activitatea reală a societăţilor, activităţile nu aveau legătură cu obiectul de activitate al societăţilor, nu primea înscrisuri justificative, iar uneori facturile erau antedatate” – se arată în motivarea judecătorilor.

Elena Udrea, spălare de bani

”Un element relevant în opinia instanței este și faptul că inculpata U E G avea o legătură directă, profesională, politică sau personală, cu autorii sau instigatorii infracțiunilor predicat fiind ministru al turismului, având în directă subordonare pe inculpatul N G , secretarul general al ministerului, și cooperând administrativ și politic cu inculpatul T V , președintele C.J. Tulcea. Totodată, aceeași inculpată avea o relație de prietenie cu inculpata B I. Întocmirea contractelor fictive nu a reprezentat o formă de simulație astfel cum s-a susținut ci a urmărit ascunderea provenienței infracționale a sumelor de bani, fiind îndeplinite condițiile prevăzute în latura subiectivă a infracțiunii de spălare a banilor.” – mai precizează textul motivării judecătorești, conform ProTV.

Concluzia motivării:  ”Infracţiunile comise sunt de o gravitate sporită”

În finalul acestui document se arată că ”infracţiunile comise sunt de o gravitate sporită”, având în vedere că persoane deţinând funcţii publice importante la cel mai înalt nivel s-au implicat în mecanisme infracţionale pentru finanţarea campaniilor electorale.

 

Cookies