ARHIVA B365

Motivare judecători: Șerban Brădişteanu, achitat pentru că e „vedetă medicală”

În luarea deciziei, magistraţii au invocat statutul de vedetă medicală a lui Brădişteanu, faptul că participa la congrese, dar şi acela că nu avea cum să fie mituit pentru că era moştenitorul unei averi importante.

Potrivit motivării, judecătoarea Otilia Bomboș a considerat că medicul Şerban Brădişteanu nu avea cum să fie mituit din moment ce este moștenitorul unei averi importante. Partenerii elvețieni erau convinși că acesta va fi numit ministru al Sănătății în România, scrie evz.ro.

„Inculpatul era (și este) o persoană cunoscută în  lumea medicală, de notorietate, care a  participat la reuniuni  de specialitate, la  congrese, a întreţinut permanent relaţii cu specialiști cu preocupări comune. Era cunoscut în egală masură de reprezentanţii tuturor  firmelor ofertante, participante la licitaţie. Avea posibilităţi materiale moştenite din familie si castigate ca urmare a exercitării activităţii sale complexe de medic renumit  care a lucrat în Germania si în ţară. Acest statut social îi oferea posibilitatea să nu dea curs  unor eventuale tentaţii materiale și să-şi exercite calitatea de membru al unei comisii de licitaţie și de preşedinte al unei astfel de comisii cu imparţialitate, obiectivitate în selectarea participanţilor şi cu entuziasm şi implicare în ducerea la îndeplinire a acestei  sarcini. Brădișteanu nu s-a implicat din propria  iniţiativă  într-o activitate  care exceda  competenţelor sale legale ca președinte al comisiei de licitaţie, ci a răspuns solicitărilor  Ministerului Justiției şi de comun acord cu ceilalţi membrii  ai comisiei  de licitaţie”, se arată în motivarea instanței.

După ce a audiat mai mulți medici și asistente colegi cu Brădișteanu, Otilia Bomboș a ajuns la concluzia că „aceste  declaraţii ale martorilor înlătură acuzaţia adusă inculpatului Brădișteanu Șerban de ministerul public cu privire la implicarea acestuia într-o faptă de corupţie cu caracter transfrontalier”.

Despre banii din conturile chirurgului, judecătoarea a ales varianta avocaților, în sensul că între Brădișteanu și reprezentanta decedată a firmei elvețiene s-a format în timp o relație extreme de strânsă, cea din urmă fiind recunoscătoare medicului și după moarte, în sensul că i-a lăsat în cont 3,5 milioane de euro.

„Inculpatul i-a asigurat, prin comportamentul său, ca medic și prieten, încredere în viaţă şi confort sufletesc până în ultimul moment, iar, aşa cum spun martorii, aceasta l-a văzut  ca și confesor”. Toate acestea sunt considerentele pentru care C.P.  i-a încredinţat, alături de viaţa sa şi  rezolvarea problemelor de natură financiară”.

În ianuarie 2014, Tribunalul București l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu acuzat  de abuz în serviciu şi de primirea de foloase necuvenite, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit mită patru milioane de euro în contextul unei licitaţii pentru echiparea spitalelor-penitenciar.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button