ȘTIRI

Motivare judecătorească: De ce fost arestată şefa din Primăria Capitalei

Mirela Ercuţă şi soţul acesteia, Cosmin Radu Ercuţă, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Decizia a fost luată marţi de magistraţii Tribunalului Galaţi.Potrivit DNA, Mirela Ercuţă, director executiv al Direcţiei Relaţii Publice şi Informare din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, este cercetată pentru evaziune fiscală în formă continuată. Ea a fost reținută pentru 24 de ore, pentru un prejudiciu adus statului de 2 milioane și jumătate de euro, scrie evz.ro.

Potrivit DNA, „în perioada 2007-2008, Ercuţă Cosmin Radu şi Ercuţă Mirela, în calitate de administratori în drept şi în fapt la SC MORPHEUS SRL Brăila (transformată ulterior în SC BUJOR DE PĂDURE SRL Tulcea), SC SILDUD AGRO SRL Dudeşti, judeţul Brăila şi SC TESEUS SRL Brăila, societăţi prin intermediul cărora au efectuat operaţiuni de comerţ cu cereale, nu au înregistrat în totalitate, în evidenţa contabilă şi în alte documente legale, operaţiunile comerciale şi veniturile realizate, sustrăgându-se de la plata către bugetul general consolidat al statului a impozitului pe profit şi TVA, în sumă totală de 8.332.133,15 lei (2.262.383,76 euro)”.

Una din martorele din dosar, adminsitrator al Sildud Agro, a declarat  la DNA că unul dintre acuzaţi, Cosmin Radu Ercuță i-a cerut să declare nereal că evidenţa contabilă a fost distrusă  de ploi si roasă de şoareci, iar Mirela Ercuță i-a promis asistenţă juridică din partea  unui avocat si sa nu se prezinte la DNA la data de 21 ianuarie 2013. Ulterior, martora a fost audiată urmare emiterii unui mandat de  aducere.

Procurorul DNA a explicat în sala de judecată că pe 12 mai 2009 la sediul Gărzii Financiare Brăila s-a prezentat Cosmin Radu Ercuță  care a pus la dispoziţie, din proprie iniţiativă, o serie de documente ce atestă înstrăinarea la data de 06 mai 2009 a părţilor sociale deţinute. „Faţă de modul de derulare a evenimentelor, respectiv mutarea sediului social din Brăila în Tulcea, precum şi înstrăinarea părţilor sociale către altă persoană în timpul controlului şi ca urmare a controlului, a comportamentului Cosmin Radu Ercuță  în sensul evitării unui contact cu organele de control abilitate ale statului, a documentelor prezentate organului de control şi nicidecum a celor solicitate prin  invitaţia din 27 aprilie 2009, se impune concluzia că acesta a avut intenţia vădită de a se sustrage de la efectuarea controlului atât prin împiedicarea desfăşurării verificărilor, cât şi prin neprezentarea documentelor de evidenţă contabilă,” a susţin procurorul DNA.

Magistraţii au arătat că nu se impune „luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea/ ţara faţă  inculpaţi întrucât este vorba de o infracţiune cu un grad ridicat de pericol social, iar prin modalitatea in care a fost comisă, neînregistrarea unor tranzacţii de valoare mare, apoi cesionarea părţilor sociale ale firmei  cu datorii către o terţă persoană, în situaţia în care inculpatul a mai înfiinţat astfel de societăţi (conform datelor de la Registrul Comerţului),  se face dovada unui pericol concret pentru comunitate în cazul în care inculpaţii ar fi lăsaţi în libertate chiar cu impunerea unor obligaţii restrictive de drepturi”.

„Modul de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală conturează o anumită schemă de obţinere a unor sume mari de bani într-o perioadă relativ scurtă de timp, de către inculpaţi, iar acest lucru este de natură a avea un impact negativ în comunitate, în special în rândul membrilor care îşi plătesc în mod regulat contribuţiile fiscale,” mai suţin magistraţii.

B365.ro a prezentat, în urmă cu doi ani, informații privind fosta șefă Direcţiei de Relaţii Publice şi Informare din cadrul Primăriei Capitalei, care se înscrisese pe lista beneficiarilor de locuință socială, deși deţinea, conform declaraţiei de avere, o maşină Volvo S40, fabricat în 2006, bijuterii de 5.000 de euro şi un teren agricol de 5 hectare în Brăila. Totodată, soțul ei deținea și societatea comercială Barahiel Com SRL.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button