ARHIVA B365

Motivare în timp record în procesul lui Sorin Oprescu. Cine l-a turnat pe fostul primar al Capitalei

„Discutia cu inculpatul X, purtată pe holul DNA- înregistrată cu mijloace tehnice DNA – a fost explicată de inculpat în sensul că pentru a-și lămuri starea de șoc și confuzie în care se afla crezându-l pe acesta „o victima precum persoana sa „l-a intrebat „bancnotele erau marcate” primind drept raspuns doar o înclinare a capului (INTREBARE CARE CATEGORIC ARE SEMNIFICAȚIA MITEI ) pe care nu a înteles-o ca fiind afirmație sau negație. După consultarea avocatului său care l-a îndrumat să nu dea nici o declarație, a transmis aceasta îndrumare și inculpatului X. Discutia din duba penitenciarului s-a limitat la discuții legate de familie, contestând că i-ar fi spus acestuia să nu dea nici o declarație.” se arată în motivare.

Judecătoarea de la Tribunalul București a mai explicat că „la individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpaților judecătorul cauzei va avea în vedere împrejurările concrete ale comiterii faptelor, pericolul social concret al acestora deosebit de ridicat, conduita procesuală, perioada infracțională întinsă pe un interval de cca 2 ani de zile, sumele pretinse/ primite cu titlul de mită , valoarea sumelor foarte mari de bani ce au făcut obiectul spălării banilor”.

Fostul primar, Sorin Oprescu, a fost condamnat pe 13 mai la 5 ani și patru luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Acuzațiile DNA:

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button