Moțiunea de cenzură inițiată de PSD nu a trecut. Guvernul Cîțu rămâne în funcție. Show marca Șoșoacă

29 iun. 2021
78 Afișari
Moțiunea de cenzură inițiată de PSD nu a trecut. Guvernul Cîțu rămâne în funcție. Show marca Șoșoacă

Moțiunea de cenzură a Partidului Social Democrat a fost respinsă astăzi în Parlament, după ce aceasta nu a strâns necesarul de voturi exprimate pentru a fi adoptată. Votul s-a realizat în fața parlamentarilor și a fost secret, cu bile albe, respectiv negre.

Moțiunea de cenzură a fost capul de afiș al zilei de astăzi, atât prin prisma calculelor și strategiilor liderilor din opoziție și de la putere, cât și din cauza incidentelor neplăcute ce au marcat momentele de dinaintea votului moțiunii. Moțiunea inițiată de Partidul Social Democrat a fost intitulată „România Eșuată. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîțu”.

Au fost exprimate nu mai puțin de 201 de voturi „pentru” şi 1 „împotrivă”. În sală au fost prezenţi 355 de aleşi, dar parlamentarii din alianța aflată la putere s-au abţinut de la vot. Ca să dea jos Guvernul, Partidul Social Democrat ar fi avut nevoie de 234 de voturi.

Ce a postat Cîțu înainte de numărarea voturilor pentru moțiunea de cenzură

Premierul Florin Cîțu a postat marți pe Facebook un scurt mesaj în limba engleză, și anume titlul unei piese a trupei britanice de rock Queen: „Another One Bites the Dust!”, imediat după plecarea din Parlament, unde se numără voturile la moțiunea de cenzură. Mesajul premierului ar putea fi o aluzie la eșecul moțiunii inițiate de opoziție. La ora 18:00 a început o ședință a guvernului, potrivit Gândul.

Moțiunea de cenzură a PSD – Ce au declarat Florin Cîțu și Marcel Ciolacu înainte de vot

Parlamentarii din coaliția de guvernare au anunțat în prealabil că nu vor vota pentru moțiunea de cenzură. Partidul Social Democrat a inițiat această moțiune deoarece actualul guvern a înghețat veniturile bugetarilor, deoarece există scheme de sprijin financiar neplătite la timp afacerilor mici, dar și pentru gestionarea haotică a programului PNRR. Iată ce a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, înaintea votului:

„Mai aveţi tupeul să staţi cocoţat acolo şi să le spuneţi românilor cât de bine o duc? Cât de bine le este copiilor fără alocaţii mărite? Cât de bine o duc pensionarii fără majorarea pensiilor? Să le spuneţi milioanelor de români plătiţi cu salariu minim, cât de bine trăiesc cu 2 lei în plus pe zi? Să le spuneţi agricultorilor cât de fericiţi sunt, când îşi aruncă recoltele pe câmp?! Sau antreprenorilor români? Care nu au văzut niciun leu de la Guvern toată pandemia?! Domnule Cîţu, aroganţa nu vă ajută la nimic! Dimpotrivă! Uitaţi-vă în istoria colegilor al cărui preşedinte vreţi să fiţi! Toată gaşca de pedelişti, care sunt în spatele dumneavoastră, au plesnit de aroganţă. Şi au pierdut.

Ajung atâtea generaţii de sacrificiu! Nu mai creaţi altele! Apropo, domnule încă premier… Ştiţi cât va plăti fiecare nou-născut în această ţară, ca urmare a împrumuturilor făcute de voi?? 2.500 de euro! 2.500 de euro este datoria cu care pornesc în viaţă. (…) Acest guvern a mers prea departe! E suficient răul făcut! Acest guvern trebuie să plece acasă”, a declarat Ciolacu.

Și premierul Florin Cîțu a adresat câteva cuvinte opoziției în cursul zilei de azi:

„Am alocat resurse mai mari pentru investiţii, sume record. Guvernul creşte împrumuturile doar pentru investiţiile care au randament pozitiv în viitor. Sunt împrumuturi pentru investiţii profitabile. Cheltuielile care au ajuns direct în buzunarele baronilor PSD nu sunt investiţii.

În localităţile administrate de PSD creşte asistenţa socială. Nu vom folosi împrumuturi pentru sinecuri. Aţi condamnat categoriile defavorizate să rămână prizonieri ai ajutorului social. Nu i-aţi încurajat să fie independenţii financiar. PSD s-a împrumutat scump. Împrumuturile prin PNRR sunt doar pentru investiţii. Nu pot să aibă destinaţie aceşti bani, oricât ar saliva baronii PSD.

Guvernul a investit 61,4 miliarde de lei ceea ce reprezintă 5,5% din PIB.

Românii au înţeles deja concluzia tertipurilor pesediste – social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, o ameninţare. Şi o vedem şi în această moţiune. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic şi vehement oricărei colaborări cu PSD. Toţi românii trebuie să ştie că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD.”, a declarat Florin Cîțu.

Ziua a fost marcată și de scandaluri. Diana Șoșoacă a intrat cu un sac de morgă în Parlament

Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut scandal în plenul Parlamentului, acuzând guvernul pentru gestionarea pandemiei și felul în care au fost îngropați oamenii care au murit de COVID-19. Aceasta a fost întreruptă de președintele de ședință Ludovic Orban, moment în care Diana Șoșoacă a pus în fața premierului Cîțu un sac de morgă.

„Când vă uitați în urmă pe mâinile dvs și al întregului Guvern stă sânge. Acesta e sacul în care au fost închiși oamenii care au murit în pandemia COVID. Au fost duși și aruncați în gropi ca niște câini”, a spus Șoșoacă.

Circul din Parlament a continuat după ce un chestor a luat sacul și l-a scos din sala de plen. Fosta senatoare AUR a mers după acesta și a transmis live întreaga ceartă cu chestorul. La revenirea în sală, Șoșoacă a pus sacul de morgă lângă scaunul premierului Cîțu și mai apoi chiar pe tribuna de la care acesta ținea un discurs.

Cookies