Moţiunea a picat, Palatul Victoria rămâne ocupat de guvernul Boc

de:
27 oct. 2010
0 Afișari
Moţiunea a picat, Palatul Victoria rămâne ocupat de guvernul Boc

Manevra politică a PDL, de a cere parlamentarilor săi să se abţină de la vot în privinţa moţiunii de cenzură introduse de opoziţie, a funcţionat. Nu au fost strânse suficiente voturi pentru ca guvernul Boc să fie dat jos.

Doar 119 parlamentari au participat la votul cu bile care a început astăzi, la ora 17:30, în timp ce în afara Palatului Parlamentului se desfăşura manifestaţia organizată de sindicate. Opoziţia ar mai fi avut nevoie de 17 voturi pentru a putea da jos guvernul, prin actul intitulat „Moţiunea României majoritare, moţiune populară”. UNPR i-a exclus din partid pe cei doi parlamentari din grupul său care au votat moţiunea.

„Astăzi a primat raţiunea, în faţa populismului şi demagogiei opoziţiei” a declarat premierul Emil Boc, adăugând faptul că înţelege nemulţumirile populaţiei.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat după încheierea votului că „trăim într-o ţară cu un guvern cu sprijin de 10% şi zero voturi”. „Nu se termină lupta aici, este ţara noastră şi o vom elibera. Responsabil pentru ce se întâmplă acum în ţara asta nu e un singur om, nu doar Traian Băsescu sau Emil Boc şi membrii clicii sale din primul cerc, ci toţi parlamentarii investiţi să reprezinte poporul român care s-au transformat azi în târâtoare”, a continuat Crin Antonescu.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat după încheierea votului că „nu mai avem parlament în ţara noastră, l-au furat şi pe ăsta.” PSD-istul a declarat că în mod cert guvernul Boc nu a strâns nici un vot în favoarea sa, la această moţiune.

Ministrul Elena Udrea a explicat picarea moţiunii în Parlament prin faptul că opoziţia nu a venit cu soluţii constructive, fapt ce i-a întărit pe PDL-işti să susţină guvernul.

Înainte de votarea moţiunii, confruntat cu un teanc de semnături ale cetăţenilor nemulţumiţi de Guvern, strânse de PSD, premierul Emil Boc a remarcat că social-democraţii nu au credibilitate în condiţiile în care, pe lista de semnături de susţinere ale moţiunii de cenzur, unele nume apar de două ori.

„Am văzut semnăturile pe care invocaţi că le-aţi adus şi respect semnătura oricărui cetăţean român, dar am o întrebare pentru dvs, colegii de la PSD: domnul Zgonea Valeriu Ştefan este membru PSD? Este? A semnat moţiunea de cenzură? Văd că spuenţi că da, dar care este adevăratul domn Zgonea sau care este adevărata semnătură, cea de la poziţia 6 sau de la poziţia 61? Ce încredere pot avea românii când în forul legislativ care îşi propune să dea jos un guvern principalul partid de opoziţie vine cu asemenea lucruri?”, a arătat Emil Boc.

La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, venit la vot din stradă, de la mitingul sindicatelor, a susţinut că moţiunea de cenzură „a trecut deja”, prin ceea ce s-a întâmplat în stradă, la proteste, şi prin „modul penibil şi jalnic” în care se comportă parlamentarii puterii, care nu îşi vor exprima votul.

„Domnul Boc nu există, este o reminiscenţă a unui regim în putrefacţie şi un cancer pentru România care este regimul Băsescu. Boc este doar faţada ruşinoasă a acestui regim, criminal pentru România. (…) Moţiunea de cenzură a trecut deja prin ceea ce s-a întâmplat astăzi, prin modul penibil şi jalnic prin care parlamentarii puterii nu au curajul să voteze pentru propriul lor Guvern, prin oamenii care au fost în stradă şi prin oamenii care ne-au privit la televizor”, a spus Ponta, adăugând că acesta este sfârşitul regimului Băsescu. „De Ceauşescu am scăpat în 25 de ani, de Băsescu vom scăpa mult mai repede”, a mai declarat Ponta, la finalul dezbaterilor din plen.

Cookies