ȘTIRI

MOŞII DE TOAMNĂ 2014- pe 1 NOIEMBRIE. TRADIŢII şi OBICEIURI de MOŞII DE TOAMNĂ 2014

MOŞII DE TOAMNĂ 2014- pe 1 NOIEMBRIE. TRADIŢII şi OBICEIURI de MOŞII DE TOAMNĂ 2014: 

Oamenii se pregătesc astăzi cu mese, pachete şi daruri, pentru a le oferi „de sufletul răposatului..”, cu nădejdea că Dumnezeu îi va mai ierta celui adormit din păcatele săvârşite în timpul vieţii. În afara colivei, colacului şi vinului care se sfinţesc şi se împart în biserică, simbol al unităţii euharistice a celor doua lumi, au loc o suită de alte ceremoniale la cimitir şi acasa, în fiecare familie creştină, conform Ortodoxia.md

Ortodocşii ştiu că, potrivit învăţăturii de credinţă ortodoxă, fiecare zi de sâmbătă este dedicată amintirii morţilor. Aceasta întrucât trupul lui Hristos s-a aflat în mormânt în ziua de sâmbătă şi s-a coborât la cei morţi pentru a le vesti mântuirea.

MOŞII DE TOAMNĂ 2014- pe 1 NOIEMBRIE. TRADIŢII şi OBICEIURI de MOŞII DE TOAMNĂ 2014: 

În această zi, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi, atât pentru drepţii care au murit împăcaţi cu Dumnezeu, cât şi pentru cei ce au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară. Aceste mijlociri au ca scop ca Dumnezeu să-i învrednicească de milostivire Sa, să-i judece cu blândeţe şi să-i aşeze în ceata drepţilor.

Deşi sărbătoarea morților nu se ține în fiecare zonă a țării la această dată, în zone ca Ardeal, Banat și Maramureș, Ziua Morților se sărbătorește, în fiecare an, pe 1 noiembrie.

MOŞII DE TOAMNĂ 2014- pe 1 NOIEMBRIE. TRADIŢII şi OBICEIURI de MOŞII DE TOAMNĂ 2014: 

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea „Trilogia vietii”, „ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul „mosi” vine de la „stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul „mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: „Mosii de primavara” (de Macinici), „Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), „Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), „Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

MOŞII DE TOAMNĂ 2014- pe 1 NOIEMBRIE. TRADIŢII şi OBICEIURI de MOŞII DE TOAMNĂ 2014: 

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.
De aici provine obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților. În biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuți în veșnicie.

În bisericile protestante, Ziua Morților nu există, însă și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button