MOŞII DE IARNĂ 2015: În 2015, SÂMBĂTA MORŢILOR (MOŞII DE IARNĂ) cade pe 14 FEBRUARIE- TRADIŢII

de:
13 feb. 2015
11 Afișari
MOŞII DE IARNĂ 2015: În 2015, SÂMBĂTA MORŢILOR (MOŞII DE IARNĂ) cade pe 14 FEBRUARIE- TRADIŢII

TRADITII MOŞII DE IARNĂ 2015- SÂMBĂTA MORŢILOR, 14 FEBRUARIE

Sărbătoarea Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor este ţinută anual înaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi. În această zi, sunt pomeniţi în biserică cei care nu au avut parte de slujbele rânduite la înmormântare.

În 2015, MOŞII DE IARNĂ sau „Sâmbăta morţilor” sunt sărbătoriţi pe 14 februarie, odată cu Ziua Îndrăgostiţilor (Valentine’s Day).

În unele zone, oamenii spun că sufletele morţilor vin pe pământ în această zi, aşa că familiile acestora dau de pomană mâncare gătită. Cei trecuţi în nefiinţă vin în această zi şi se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în aşa fel încât să le ajungă pentru un an întreg.

Potrivit obiceiului, se dă de pomană colivă, colaci, piftie, sarmale, plăcintă, fructe, vin, şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor este obligatoriu să fie aprinse măcar două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.

TRADITII MOŞII DE IARNĂ 2015- SÂMBĂTA MORŢILOR, 14 FEBRUARIE

Bătrânii spun că ziua Moşilor de iarnă mai era cunoscută şi ca Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Este singura zi în care se mănânca piftii sau răcituri. Dacă mai rămâneau, a două zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariţia frigurilor în timpul verii, informează favorittv.ro.

În ziua de 18 februarie nu se lucrează. Femeile care încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomana dată.

Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie.

TRADITII MOŞII DE IARNĂ 2015- SÂMBĂTA MORŢILOR, 14 FEBRUARIE

Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos.

Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

TRADITII MOŞII DE IARNĂ 2015- SÂMBĂTA MORŢILOR, 14 FEBRUARIE

Sâmbăta de Paşti, a opta la numărătoare, este una aparte, căci Mântuitorul Însuşi a murit cu trupul, urmând să învieze a treia zi, spre răscumpărarea neamului omenesc din moartea păcatului strămoşesc şi spre viaţa veşnică. Biserica a rânduit în an două sâmbete mari, când se fac pomeniri mai ales pentru morţii care au murit pe neaşteptate: Moşii de iarnă (sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi) şi Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt). De asemenea, pomeniri pentru cei adormiţi se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

Cookies