Moș Clint Eastwood se întoarce și lovește cu sete în lăcomia presei de senzație și în agenții FBI cu minte puțină. Cum se transformă un erou în terorist

30 iul. 2021
171 Afișari
Moș Clint Eastwood se întoarce și lovește cu sete în lăcomia presei de senzație și în agenții FBI cu minte puțină. Cum se transformă un erou în terorist
Moș Clint Eastwood se întoarce și lovește cu sete în lăcomia presei de senzație și în agenții FBI cu minte puțină. Cum se transformă un erou în terorist

Are 91 de ani și opt copii, nenumărați nepoți, a fost primarul unui orășel din California, a câștigat Premiul Oscar de patru ori, a făcut nouă filme în ultimii zece ani și a declarat că nu vrea să se retragă. Ăsta, da moș adevărat! Clint Eastwood se întoarce cu “Richard Jewell”, filmul cu care bătrânul cineast și-a pus în cap mass-media americană și FBI-ul. De ce? Pentru că a sugerat că unele ziariste sunt în stare să facă sex cu sursele, numai ca să dea o știre bombă. Iar agenții FBI pot fi și extrem de incompetenți, rău intenționați și abuzivi. “Richard Jewell”, portretul unui inocent tragi-comic, căruia presa și statul american i-au distrus viața, e de văzut pe Netflix, aviz doritorilor.

Poate ați văzut “The Mule” sau “Gran Torino”, filme recente în care Clint Eastwood preaslăvește puterea, inteligența, perspicacitatea și șarmul bătrânilor, cu roluri jucate chiar de el. Veteranul filmelor cu eroi revine tinerește cu “Richard Jewell”, portretul unui erou transformat în terorist de presă și de FBI. Care-i adevărul adevărat, ultimul adevăr, aflați voi.

Richard Jewell, foto credit Warner Bros.
Richard Jewell, foto credit Warner Bros.

Richard Jewell, minte și candoare de copil în trup de supraponderal

Cine este “Richard Jewell”? Filmul este făcut după o întâmplare adevărată. True story de pe vremea lui Bill Clinton și-a Macarenei, hit de reverberație mondială, o să-i auziți acordurile în film, „Oooo-o, Macarena”. În seara zilei de 27 iulie, anul 1996, un dement a pus o bombă la o concert organizat cu prilejul Jocurilor Olimpice de Vară din Atlanta.

Înainte cu o zi, performase cu talent Kenny Rogers. Lumea era tare fericită, știți cum e lumea la concert când cântă boșorogii country. Un agent de pază grăsuț (adică gras de-a binelea, știți voi tipul acela clasic american, alb, blond, până în 40 de ani, mai cu greutate, mai frustrat, mai pasionat de gogoși, dar tare bonom) a descoperit un rucsac suspect, abandonat sub o băncuță. Grasuțul era Richard Jewell. Urmează poc, poc, bum bum și de aici încolo, Clint Eastwood își expune abordarea cazului care-a șocat America. Tranșant ca orice batrân care nu are timp de pierdut, în stilul său, adică good guys vs bad boys.

Richard Jewell, foto credit Warner Bros.

Kathy Bates, actrița care-i mama lui Richard în film, îl roagă pe Bill Clinton ceva, în lacrimi

Dar înainte să ajungem la Super Eroul Obez (cu multe probleme emoționale, se credea polițist, dar nu era) nu pot să nu-l menționez pe mega eroul Bill Clinton, întrucât tragedia s-a întâmplat în timpul mandatului său. Acum doi ani, un tablou cu Bill îmbrăcat cu o rochiță albastră (cum avea și Monika) și cu pantofi de damă în picioare a fost găsit în casa miliardarului Jeffrey Epstein. “Era pe perete, imediat după ce intrai într-o cameră pe dreapta. Toți cei care-l vedeau râdeau”, a scris atunci NY Post. Cât despre Jeffrey Epstein, miliardarul pedofil, să vedeți documentarul “Jeffrey Epstein: Filthy Rich”, e tot pe Netflix.

bill, clinton, tablou
Bill Clinton a devenit subiectul unui tablou in care este infatisat imbracat cu haine de femeie.
Cathy Bates joaca rolul mamei lui Richard iar Sam Rockwell este avocatul sau. Foto credit Warner Bros.
Richard Jewell a fost eroul Americii timp de trei zile

Grasuțul interpretat de Paul Walter Hauser m-a uns pe inimă, să nu mai îndrăznească nimeni să-i judece în vreun fel pe oamenii grași. Are o sinceritate demnă de toată încrederea, e băiat mare, dar stă cu mămica lui, Bobi (interpretată de Kathy Bates), a fost concediat din jobul de paznic la un Colegiu pentru că o făcea pe milițianul cu studenții, avea sub pat arme și ținea acasă, pe perete, o poză cu el polițist, deși nu era. Cum să nu-l iubești? Și mai are ceva: crede în lege și ordine. Vrea să aplice legea. E vigilent non stop. Chiar se crede organul legii și vrea să fie respectat ca atare.

Sam Rockweel face parte din distribuția de lux a filmului

Al doilea care mi-a mers la suflet este avocatul lui Richard Jewell, interpretat de Sam Rockweel, sigur îl știți din “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (2017). Acolo joacă rolul unui polițist bețiv, rasist, bădăran etc etc, numai rele. Aici este un avocat sictirit, foarte sictirit, rebel, anti establisment.

sam, rockwell, actor
Sam Rockwell, foto credit David Roemer.
Ziarista care-a dat prima știrea care-a isterizat America a murit de supradoză

De ce și-a pus Clint Eastwood lumea-n cap? Pentru că denunță agresivitatea presei capabilă să declanșeze și să întrețină o isterie națională. Sugerează că ziarista Kathy Scruggs de la “Atlanta Journal-Constitution” s-a culcat cu un agent FBI, numai ca să obțină informația că Jewell este principalul suspect de terorism al FBI. Ziariștii de la “Atlanta Journal-Constitution”, cei care au dat primii știrea bombă, l-au acuzat pe Clint Eastwood de minciună. Warner Bross a sărit în apărarea lui Clint, ziarele și televiziunile s-au inflamat și au avut din nou subiect de maximă audiență. Între timp, jurnalista cu pricina nu mai trăiește, a decedat de supradoză, deci nu vom ști niciodată cum a fost, de fapt, bațșca nu mai poate să se apere.

Nici Richard Jewell nu mai trăiește, a murit în urma unui stop cardiac, în anul 2007, înainte să vadă producția bătrânului justițiar, regizorul care-a făcut un film ca să apere un om. Adevărul despre cine-a pus bomba, o să-l aflați voi. E un film clasic, de un clasic lustruit cu secvențe pline de tensiune, cu scenariu fără fisură, cu umor. Un film cu o Kathy Bates revoltată că agenții FBI i-au luat chiloții și caserolele drept probe incriminatore, și mai ales cu Sam Rockwell, lucid, revoltat și sătul de ipocrizia statului. Pentru “Trei panouri publicitare lângă Ebbing, Missouri “, Sam Rockwell a câstigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Sam Rockwell a câstigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.
Cookies