Monumentul de la Piaţa Charles de Gaulle, „Biscuitele”, va fi mutat. Operaţiunea costă 170.000 de euro

de:
22 nov. 2010
62 Afișari
Monumentul de la Piaţa Charles de Gaulle,

Crucea Secolului va fi mutată din Piaţa Charles de Gaulle până la sfârşitul anului. Monumentul va fi reamplasat pentru a se putea lucra la viitorul pasaj subteran care va fi realizat în zonă. Vezi aici amănunte despre proiectul de pasaj de la Piaţa Charles de Gaulle.

„Avem două variante pentru reamplasarea monumentului: fie în Parcul Herăstrău, fie în noul rond de pe Bulevardul Aviatorilor spre Parcul Bordei. Cred că această ultimă variantă va fi aleasă”, a declarat Cristea Sanda, şef serviciu în cadrul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, instituţie subordonată Primăriei Capitalei.

170.000 de euro pentru a muta monumentul câteva sute de metri

Mutarea nu va fi însă definitivă. După ce lucrările la pasajul subteran vor fi finalizate, „Biscuitele” va reveni şi el în Piaţa Charles de Gaulle. Reamplasarea temporară a monumentului va fi însă costisitoare pentru autorităţi. Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice, edilii vor plăti 170.000 de euro (cu TVA) pentru a muta monumentul câteva sute de metri mai departe de locul actual.

Monumentul Crucea Secolului a fost comandat, în 1991, artistului Paul Neagu de către Andrei Pleşu, pe atunci ministru al Culturii, şi inaugurat în septembrie 1997. Monumentul constă dintr-un disc lenticular de bronz de nouă tone, înalt de şase metri, în care sunt decupate o serie de perforaţii romboidale formând o cruce de lumină. Monumentul a fost gândit ca monument comemorativ al revoltei anticomuniste de la sfârşitul anului 1989.

Edilii vor plăti 140.000 de euro pentru a reamplasa monumentul Caragiale

Administraţia Monumentelor va plăti 140.000 de euro ( cu TVA) pentru reamplasarea monumentului Caragiale în faţa Teatrului Naţional.

Monumentul este format din 16 statui întruchipând personaje din opera dramaturgului şi o reprezentare a acestuia în bronz. Statuile au fost aduse încă din 9 noiembrie la amplasament, unde ar urma să ocupe un spaţiu de 300 de metri pătraţi.

În ciuda faptului că monumentul cântăreşte peste 16 tone şi este greu de transportat şi de montat, în hotărâre se arată că „amenajarea are caracter provizoriu, având în vedere eventualitatea ca amplasamentul să fie afectat, în viitorul apropiat, de lucrări de amenajare complexă a spaţiului public aferent Pieţei 21 Decembrie”.

Cookies