Monumentul Crucea Secolului, mutat fără aviz de la Ministerul Culturii

de:
05 ian. 2011
10 Afișari
Monumentul Crucea Secolului, mutat fără aviz de la Ministerul Culturii

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei a transmis în octombrie o documentaţie către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public, din subordinea ministerului, cu privire la mutarea temporară în Parcul Herăstrău a lucrării „Crucea Secolului“. Cererea a fost însă respinsă. Comisia a propus pentru reamplasarea temporară a acestei lucrări scuarul aflat la intersecţia dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Nordului, scrie agenţia Mediafax, citată de România Liberă.

Administraţia Monumentelor a înaintat Ministerului Culturii o nouă documentaţie de mutare definitivă a lucrării menţionate pe amplasamentul propus de comisie, cu motivaţia că „în urma studiilor de percepţie vizuală efectuate, s-a constatat faptul că relaţia dintre obiectul de artă şi actualul amplasament nu este dintre cele mai potrivite”. Comisia a respins însă cu unanimitate de voturi mutarea definitivă a acesteia.

De cealaltă parte, reprezentanţi Primăriei Capitalei susţin că s-a cerut doar mutarea temporară a monumentului pe amplasamentul recomandat de Ministerul Culturii. „Deşi în ambele documentaţii a fost specificat clar că nu este vorba de o mutarea definitivă a monumentului, ci de una temporară, pe durata executării lucrărilor la parcare şi pasaj, răspunsul ministerului nu a fost justificat”, precizează reprezentanţii municipalităţii.

Acesta nu este primul conflict dintre Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei. La sfârşitul anului trecut Ministerul a acuzat municipalitatea că a demolat ilegal clădirile de pe traseul viitorului Bulevard Uranus.

Cookies