Monumentul „Aripi”, dedicat rezistenţei anticomuniste, va fi instalat în toamnă în Piaţa Presei

de:
09 iul. 2015
0 Afișari
Monumentul

„Facem eforturi deosebite să îl amplasăm anul acesta, în toamnă”, a spus Traian Radu Negrei, precizând că viaţa acestui proiect unic în România a început efectiv prin anii ’98 -’99.

Proiectul monumentului „Aripi” a fost demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, a explicat, pentru Mediafax, citat de gandul.info, Traian Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

„Sunt o mie de raţiuni pentru care a durat atât de mult realizarea acestui proiect. Întotdeauna este şi cea financiară, dar există şi una foarte complicată tehnică. Nu este un obiect pe care îl faci de gata şi din care ai mai făcut unul. Este un unicat care trebuie să transpună într-o zonă tehnologică un concept artistic, ori asta nu e foarte simplu şi chiar nu ştiu alte exemple pe care să vi le spun executate la noi în ţară”, a spus Traian Radu Negrei.

Potrivit acestuia, macheta pe care a făcut-o artistul Mihai Buculei pentru monumentul „Aripi” a fost transpusă nu prin mărire, ci făcâdu-i-se „pas cu pas calcul de rezistenţă şi stabilitate”.

În ceea ce priveşte partea financiară a acestui proiect, Traian Radu Negrei a spus că „bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA”, precizând că acesta este întregul buget de când a pornit proiectul în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Totodată, pentru lucrările de amplasare, transport şi montare în Piaţa Presei Libere, bugetul este de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus, după cum a mai spus Traian Radu Negrei.

Pe marginea stadiului lucrărilor de finalizare a monumentului „Aripi”, închinat rezistenţei anticomuniste, Fundaţia Română pentru Democraţie a organizat, miercuri, o întâlnire la care au participat sculptorul Mihai Buculei, creatorul monumentului, arhitectul Alexandru Beldiman, coordonatorul proiectului de amplasare a monumentului în Piaţa Presei Libere, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei foştilor deţinuţi politici din România (AFDPR), Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministrul Culturii, Traian Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic – Primăria Municipiului Bucureşti, Radu Preda, preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), alături de reprezentanţi ai Administraţiei prezidenţiale şi Primăriei Municipiului Bucureşti, parlamentari şi consilieri reprezentând întregul spectru politic, potrivit unui comunicat remis agenţiei Mediafax.

Conform sursei citate, monumentul „Aripi” va fi un reper artistic de care Bucureştiul, capitală europeană, are nevoie, dar şi împlinirea unei datorii faţă de cei care au plătit cu viaţa şi libertatea lor în timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastră de azi.

Aripile monumentului dedicat rezistenţei anticomuniste cântăresc 130 de tone, au o înălţime de 28 de metri şi se vor înălţa simbolic în Piaţa Presei Libere, în locul unde a fost amplasată în timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

Sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, spune că impresia lăsată de acest monument va fi aceea că ariplile se desprind de pământ. „Imaginaţi-vă un tumul de granit, cu iarbă în jur, tăiat la 45 de grade. Impresia este că aripile se desprind de pământ”, a explicat Buculei.

Cookies