Monumentul „Aripi”, dedicat Luptei Anticomuniste, amplasat până la sfârşitul anului în Piaţa Presei

de:
17 dec. 2015
0 Afișari
Monumentul

Astfel, in perioada 19 decembrie – 21 decembrie, Primaria Municipiului Bucuresti va transporta cele trei piese componente ale monumentului de la locul executiei (Electromecanica S.A – Ploiesti) in Piata Presei Libere din Capitala. Lucrarea are o greutate de 102 tone si o inaltime de aproximativ 24 de metri, iar soclul acoperit de granit pe care va fi amplasata are o inaltime de 6 metri. (In comparatie, Arcul de Triumf are o inaltime de 27 de metri).

Artistul Buculei, despre monumentul „Aripi” de la Piaţa Presei:”E ca un parastas, nu ca o nuntă”

Sculptorul Mihai Buculei, autorul monumentului rezistenţei anticomuniste „Aripi”, care va fi inaugurat în toamnă, în Bucureşti, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că acesta va fi un însemn naţional, simbol al vieţii, şi va marca povestea tristă a unei generaţii chinuite de către comunişti.

Transportul se va desfasura etapizat, in fiecare noapte, incepand de sambata, 19 decembrie, cu intreruperea temporara si locala a circulatiei rutiere. Cele trei transporturi agabaritice pentru care au fost eliberate autorizatii speciale vor circula pe ruta:

DN 1 – intre Ploiesti Est, centura Ploiesti, Barcanesti, Potigrafu, Otopeni, Bucuresti – Piata Presei Libere – in noaptea de sambata 19/ duminica 20 decembrie 2015.
DN 1 – A3 – intre Ploiesti Est, centura Ploiesti, Autostrada A3, Centura Bucuresti – Otopeni – DN 1 – Bucuresti Piata Presei Libere – in noaptea de duminica 20/ luni 21 decembrie 2015.
DN 1 – A3 – intre Ploiesti Est, centura Ploiesti, Autostrada A3, Centura Bucuresti – Otopeni – DN 1 – Bucuresti Piata Presei Libere – in noaptea de luni 21 / marti 22 decembrie 2015.

Bugetul pentru amplasarea monumentului „Aripi” în Piața Presei, suplimentat cu 615.000 euro

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în iulie, suplimentarea cu 615.000 euro a bugetului pentru finalizarea monumentului „Aripi” și pentru amplasarea lucrării în Piața Presei Libere. Monumentul, format din trei aripi din oțel inoxidabil, cântărește 102 tone și are o înălțime de 24 de metri. Lucrarea va fi amplasată pe un soclu acoperit cu granit de culoare roșie, cu o înălțime de 6 metri. Prin comparație, Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri. Monumentul a costat 2 milioane de euro.

Avand in vedere faptul ca acest transport va ocupa intreaga parte carosabila, participantii la trafic sunt rugati sa respecte indicatiile reprezentantilor Politiei Rutiere astfel incat sa nu se produca blocaje in trafic si, in masura in care este posibil, sa evite utilizarea rutei pe care se va deplasa convoiul.
Detalii privind desfasurarea transporturilor (perioade si sectoare restrictionate) se pot obtine de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, la numerele de telefon: 021/9360; 021/264.33.33; 021/264.33.34.

Monumentul „Aripi” este un obiect de arta unic prin simbolistica sa, o compozitie reprezentand trei aripi stilizate cu o structura din otel inoxidabil.
Conceptul artistic a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei in urma unui concurs de solutii organizat in anul 2004.

 

Cookies