Monument istoric demolat pentru o clădire nouă cu 10 etaje

de:
05 sept. 2011
8 Afișari
Monument istoric demolat pentru o clădire nouă cu 10 etaje

Pe Calea Plevnei la numărul 52, firma Dagesh Assets SRL vrea să construiască două clădiri noi de zece, respectiv cinci etaje. Prima şi cea mai înaltă dintre clădiri va funcţiona ca hotel, corp de birouri, servicii, comerţ şi locuinţe. Cea de-a doua clădire va fi destinată doar locuinţelor. La aceeaşi adresă,  pe Calea Plevnei nr. 52 se afla însă şi o clădire monument istoric de categoria B.  Mai exact o construcţie datând din prima jumătate a secolului al XX-lea. În luna decembrie a anului trecut însă, Ministerul Culturii şi Cultelor a declasat imobilul respectiv, noii investitorii având acum dreptul de a-l dărâma pentru a ridica cele două clădiri noi. Clădirea este într-un stadiu avansat de degradare, deoarece nimeni nu a investit în renovare.

„Nu este nicio problemă. Ministerul Culturii poate declasa un monument istoric. În Bucureşti sunt multe clădiri care au fost declarate monumente istorice deşi practic nu îndeplineau condiţiile pentru acest statut”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Cele două construcţii noi vor fi amplasate în zona de protecţie a unui alt monument istoric de clasa B, situat pe Calea Plevnei nr. 46, de asemenea o clădire construită în prima jumătate a secolului trecut.

Planul Urbanistic Zonal pentru ridicarea celor două construcţii noi a fost deja avizat de Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei, de Ministerul Culturii şi e Ministerul Mediului. Testul final îl va da însă la Consiliul General al Municipiului Bucureşti care are ultimul cuvânt.

Cookies