Monument din Sectorul 1, vandalizat de un cetățean. Anunțul a fost făcut de primarul sectorului, Clotilde Armand

12 dec. 2021
381 Afișari
Monument din Sectorul 1, vandalizat de un cetățean. Anunțul a fost făcut de primarul sectorului, Clotilde Armand
Monument din Sectorul 1, vandalizat de un cetățean. Anunțul a fost făcut de primarul sectorului, Clotilde Armand. Sursa foto: Facebook

Un monument din Sectorul 1 a fost vandalizat de un cetățean. Este vorba despre scuarul monumentului Luigi Cazzavillan, un reper istoric al zonei, cu o istorie de peste 100 de ani. Primarul sectorului, Clotilde Armand, a explicat care sunt pașii necesari pentru restaurarea acestui monument.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat pe pagina sa de Facebook faptul că un monument istoric din nordul Capitalei a fost vandalizat. Este vorba despre monumentul Luigi Cazzavillan, al cărui scuar a fost distrus de un cetățean.

Monument din Sectorul 1, vandalizat de un cetățean. Care sunt pașii necesari pentru restaurare

Potrivit primarului de sector, acest reper local este înscris în lista monumentelor istorice ale Bucureștiului și are o vehcime de 116 ani, fiind construit în anul 1905 de sculptorul Filip Marin. Mai mult, acesta a fost menționat de istoricul, ziaristul și filologul francez Frédéric Damé drept unul dintre reperele notabile ale Capitalei României.

În imaginile publicate de Clotilde Armand se poate vedea cum scuarul acestui monument a fost vandalizat, rămășițele acestuia fiind încă pe jos.

Edilul a precizat faptul că va înainta către Ministrul Culturii un memoriu prin care să obțină ajutor în vederea restaurării părculețului din jurul monumentului. Pentru a aduce orice modificare sau reparație unui monument istoric este nevoie de aprobare din partea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, comisie aflată în subordintea Ministerului Culturii.

Totodată, potrivit celor scrise în postarea de pe Facebook, Armand va propune Consiliului Local al Sectorului 1 ca Primăria Sectorului 1 să contribuie la finanțarea restaurării și a lucrărilor ce vor fi efectuate de Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Municipiului București.

„Nu mai putem să fim nepăsători cu moștenirea culturală și arhitectonică a orașului nostru. Cu puțină bunăvoință putem să facem acest minim efort.”, a scris Clotilde Armand în încheierea postării.

Cine a fost Luigi Cazzavillan

Acest monument îi este închinat lui Luigi Cazzavillan (1852 – 1904), care a fost un om de presă român de origine italiană. Acesta a înființat în anul 1884 ziarul Universul, care a fost unul dintre primele cotidiene de informație românești.

Cazzavillan a luptat în armata lui Giuseppe Garibaldi, în armata franceză dar și Legiunea italiană, și în cele din urmă s-a stabilit în România în 1877, unde a ajuns drept corespondent pentru unele ziare italiene, având scopul de a documenta Războiul de Independență al României.

Acesta lucrat ca profesor de limba italiană la liceele „Sfântul Sava” și „Matei Basarab” din București și a fondat Școala italiană. În lumea presei, acesta a editat în 1880 ziarele „Frăția româno-italiană” și „Tezaurul familiei”. În 1884 a fondat ziarul „Universul”, una dintre cele mai renumite publicații care au apărut la noi în țară, un ziar modern, care a reprezentat o premieră la nivel național – era neangajat politic în timpul vieții lui Cazzavillan.

Cookies