Statuie ecvestră de 12 metri în intersecţia de la Piaţa Victoriei. VEZI IMAGINI

de:
23 iul. 2012
2 afișări
Statuie ecvestră de 12 metri în intersecţia de la Piaţa Victoriei. VEZI IMAGINI

La intersecţia Bd. Aviatorilor cu Şos. Kiseleff, Primăria Capitalei va amplasa un monument cu o înălţime de aproape 12 metri. Statuia, înfăţişându-l pe Regele Ferdinand I călare pe un cal, va fi situată în spaţiul verde din intersecţie. 

„Statuia va avea aproximativ aceeaşi înălţime ca şi statuia lui Carol din Piaţa Palatului. Va avea un soclu de aproximativ 4,50 metri şi statuia în sine de 7 metri. Este însă doar o estimare. Dimensiunile finale vor fi ştiute abia când va fi realizată lucrarea în material definitiv”, a precizat pentru B365.ro, Traian Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti. 

Monumentul va fi amplasat pe o platformă din granit, cu o lungime de aproximativ 26 de metri. Soclul va fi placat cu granit de culoare bej, iar statuia de 7 metri va fi realizată din bronz. Zona pietonală din jurul monumentului va fi pavată cu piatră.

Monumentul este deocamdată în faza de machetă. Până la turnarea în material definitiv vor mai fi realizate încă 5-6 machete. 

„Monumentul va fi terminat şi amplasat în Piaţa Victoriei anul viitor, dacă vom avea fondurile necesare. Depinde de bugetul de care dispunem. Anul acesta vor termina documentaţia necesară pentru instalarea acestuia”, a mai declarat directorul AMPT. 

Pentru ca monumentul să fie amplasat în centrul Capitalei este obligatoriu ca Planul Urbanistic Zonal aferent proiectului să fie aprobat. PUZ-ul a primit deja votul Ministerului Culturii, însă are nevoie şi de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

Piaţa Victoriei, refăcută ca la Luvru

Primăria Capitalei are planuri mari pentru Piaţa Victoriei. Municipalitatea vrea să reamenajeze zona, iar sursa de inspiraţie este capitala Franţei şi mai ales celebra piramidă de sticlă de la Muzeul Louvre. „Reamenajarea Pieţei Victoriei va fi realizată după modelul Muzeului Louvre din Paris. Legătura între cele trei muzee din Piaţa Victoriei se va realiza pe dedesubt. Va fi construit şi un hol subteran cu luminatoare (n.r. acoperişuri transparente). De asemenea, statuia lui Ferdinand I va fi montată în piaţă, iar circulaţia rutieră va fi uşor modificată în zonă. Soluţia finală va fi decisă în urma concursului”, a explicat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. 

Holul subteran ce va asigura legătura între muzee (Muzeul Țăranului Român, Antipa şi Muzeul de Geologie) va fi realizat în zona de nord a pieţei, la intrarea pe Șos. Kiseleff. La Muzeul Louvre, piramida de sticlă reprezintă principala axă de circulaţie a palatului fiind punctul principal de acces în muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajat un vast hol de recepţie din care se permite accesul vizitatorilor la restul complexului.

Cookies