Monica Macovei, despre instituția UE – Procurorul european: Este vitală pentru bugetul UE

de:
12 mart. 2015
0 Afișari
Monica Macovei, despre instituția UE - Procurorul european: Este vitală pentru bugetul UE

Raportor al Parlamentului European (PE) privind Procurorul European, Macovei subliniază că membrii acestei noi instituţii nu trebuie numiţi pe criterii politice, potrivit RFI.ro.

„Biroul Procurorului European este o nouă instituţie europeană anti-fraudă. Ea va investiga toate infracţiunile de fraudă cu bani europeni. Avem şi noi astfel de cazuri în România. Sunt sute de milioane de euro, bani europeni, care ajung în ţară şi în loc să ajungă în buzunarul omului, în autostrăzi sau spitale, se duce în buzunarul unora”, a afirmat Monica Macovei, în contextul în care oficial, la nivelul UE, suma pierdută anual din bugetul comunitar se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro. Neoficial, însă, în Comisia Europeană se discută despre o sumă de 10 ori mai mare, de 5 miliarde de euro.

Monica Macovei a subliniat că nevoie înfiinţării acestei instituţii este evidentă.

„Dacă ne uităm la cât este paguba la nivelul UE comparativ cu cât se recuperează în urma trimiterii în judecată, diferenţa este foarte mare. Aşa a apărut ideea înfiinţării Procurorului European”, a afirmat Monica Macovei.

În ceea ce privește modul de funcţionare a Procurorului European, potrivit Monicăi Macovei, instituția urmează a fi asistat de 24 de procurori adjuncţi, această echipă de 25 de membri urmând să formeze un organism suprastatal, independent şi plasat sub controlul democratic al Parlamentului European. Aria de lucru a Procurorului European va fi axată pe anchetarea fraudelor cu bani europeni și a infracțiunilor asociate.

„Procurorul European adjunct de la Bucureşti ar putea fi, spre exemplu, procurorul şef de la departamentul anti-fraudă al DNA”, a mai spus Monica Macovei.

Cookies