Monede de aur şi argint, în valoare de zeci de milioane de euro, vândute de BNR în ultimii ani

de:
21 aug. 2015
0 Afișari
Monede de aur şi argint, în valoare de zeci de milioane de euro, vândute de BNR în ultimii ani

BNR a făcut, în ultimii şase ani, 24 de emisiuni de monede de aur în scop numismatic, 68 de emisiuni de monede de argint şi alte 30 de emisuni de seturi de monede de aur, argint şi aliaje de cupru, pentru a aniversa sau comemora diferite evenimente istorice ori personalităţi marcante ale României.

Valoarea totală a emisiunilor este de peste 48,1 milioane de lei (11,2 milioane de euro, sau 14,8 milioane de dolari, la cursurile medii anuale ale BNR), potrivit preţurilor cerute colecţionarilor de banca centrală, la punerea în vânzare a monedelor, informează Economica.net.

Valoarea totală de vânzare iniţială a tuturor emisiunilor de monede de colecţie lansate de BNR este cel puţin dublă. BNR a lansat în total 203 emisiuni numismatice, prima fiind cea din 15 decembrie 1995, care a celebrat 50 de ani de la înființarea FAO (Fondul ONU pentru Alimentaţie). Au putut fi calculate, însă, doar valorile emisiunilor din 2009 şi până în prezent, la care BNR a anunţat preţurile cerute cu ocazia vânzării monedelor.

Pe piaţa liberă, pentru multe din monedele emise în ultimii 20 de ani se cer preţuri de până la câteva ori mai mari decât cele la care au fost vândute iniţial de BNR.

Astfel, pentru moneda dedicată domnitorului Vlad Ţepeş, cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestarea documentară a oraşului Bucureşti, se cere 2.500 de euro pe piaţa liberă, adică peste 11.000 de lei, sau de peste 2,5 ori mai mult decât a cerut BNR la punerea în vânzare.

Valoarea de piaţă a monedelor de colectie emise de BNR poate fi estimată, astfel, la circa 20 – 30 de milioane de euro, potrivit profersioniştilor din domeniul aurului.

Mai mult pe Economica.net.

Cookies