Mon Dieu! Să-l vedeți pe Van Damme cum face șpagatul la 60 de ani, în noul său film. “Cum este ziua de Paște, ca Van Damme nu se mai naște”

06 aug. 2021
222 Afișari
Mon Dieu! Să-l vedeți pe Van Damme cum face șpagatul la 60 de ani, în noul său film. “Cum este ziua de Paște, ca Van Damme nu se mai naște”
Mon Dieu! Să-l vedeți pe Van Damme cum face șpagatul la 60 de ani, în noul său film. “Cum este ziua de Paște, ca Van Damme nu se mai naște”

“The last Mercenary”, Netflix, 2021, este catalogat drept o “comedie de acțiune” cu Van Damme, în care gluma este chiar Van Damme. El cu toată cariera lui kickboxerească, el - cu toată crisparea și căutătura de cyborg - devine actor de comedie, atât cât poate. Van Damme. “Mușchii din Brussels” care-i făcea pe copii să dea cu piciorul când ieșeau de la “Bloodsport”. Regele blockbusterelor și șefu' la filmele cu bătaie. Comercialul, legendarul Van Damme, Soldatul Universal încearcă să te facă să râzi în “The last Mercenary” și-i iese o chestie cum i-ar fi rezultat lui Louis de Funes dacă ar fi jucat un rol de shotokan.

Și-n prezent, la cele 60 de crizanteme împlinite, Van Damme bagă trei zile pe săptămână de lucru cu bara, cu bara înclinată, cu gantere, cu bara paralelă, tras-înainte și tras-înapoi. Spate ridicat până la barbie, aplecări cu bara, strâns până la barbie, genoflexiuni frontale, genoflexiuni cu greutăți, stat culcat, legari la gleznă, ridicări picioare în unghi drept, abdomene, presat gâtul, răsuciri laterale, haltere, concentrare musculară, tricepsi cu extensii și presări. Și cu toate acestea, scenele de acțiune din “The last Mercenary” sunt puține și palide în comparație cu ce-a fost Van Damme odată. Mi s-a părut că pumnii și picioarele “nu trec de ecran”, como se dice. După o scurtă rafală la inceputul filmului, abia la minutul 48 mai dă din picioare.

Foto credit Netflix.

Van Damme se parodiază pe el însuși

Omul e clar că mai poate, dar îl trădează fața plină de crăpături. Secvențele de acțiune par parodii la secvențele de acțiune de altădată, poate și pentru că Van Damme a dat în mintea copiilor și a încercat un rol de revistă. Quelle surprise! Când ,de fapt, nimeni nu vrea să râdă ca Van Damme, toți vrem să ne batem ca Van Damme, că de aia e Van Damme.

Foto credit Netflix.

Mielul a ieșit din congelator”

În “The last Mercenary”, Van Damme joacă rolul unui agent legendar, Richard Brumere, supranumit “Ceața”, care după ce a dispărut 25 de ani în ceață, se întoarce să-și salveze fiul. Fiul, pe Archibald, un adolescent mulatru care nu știe că Van Damme e tata lui. “Mielul a ieșit din congelator”. “Livrează Big Macul pe tărîmul Falafel “, “Vas pentru spălat, alune caju” sunt parolele agenților secreți. Acțiunea se întâmplă în suburbiile Parisului, iar Van Damme este înconjurat de adolescenți și tineri magrebieni și de culoare care vor adora acest film. Copiii de cartier au nevoie de modele, de sport, de competiție. De Van Damme.

van , damme
Pusca si cureaua lată, cum era Van Damme odată.

Un film de vară din care constați că parcă mai ieri Van Damme era tânăr

The last Mercenary” e un film de vară distractiv și plăcut. Are cascadorii, are scene cu arte marțiale, are urmăriri palpitante cu mașini pe străzile Parisului, are gaguri, are farse. Doar că îmi imaginez că producătorii francezi ai producției au vrut să-l împace pe Van Damme cu vârsta pe care o are, să-și înțeleagă latura ridicolă, uzura care vine din zeci de filme comerciale și să râdă. Să înțeleagă că a venit timpul să facă mișto de el însuși și de rețeta filmelor care l-au consacrat. Ceea ce și face.

Agentul Ceață si fiul său, Archibald. Foto credit Netflix.

Van Damme iși coase singur rana cu ață de papiotă

Nu știu ce vor simți fanii lui Van Damme și prozeliții lui când vor vedea filmul, însă probabil că până și ei vor înțelege că și legendele în viață îmbatrânesc. Nimic nu este veșnic. Este și asta o rețetă de cinema: să scrii roluri pentru actorii care știu că nu vor mai atinge nivelul pe care l-au atins în tinerețe. Să-i faci să se reinventeze, să intre în prelungiri. Așa cum Mickey Rourke a mai intrat o dată în ring în “The Wrestler” ( în regia lui Darrnen Aronofsky) cu sinceritatea celui care știa că a pierdut totul, știa că o să crape de inimă, dar nu se dă bătut. Așa cum Bruce Willis nu mai poate să fie Bruce Willis din “Greu de ucis”, dar e viu și încă se mai bate. Așa cum Sylvester Stallone, etc, etc. Așa cum.

Van Damme cu perucâ, foto credit Netflix.

Cămilă bea rar apă, dar mai bea din când în când”

Pe de altă parte, mi-am zis că dacă eu pot să scriu despre Van Damme în anul 2021, sunt ok, așa cum Van Damme e ok și tot Idol rămâne. Chiar dacă are crăpături pe față și schimbă în “The last Mercenary” multe peruci ridicole. Chiar dacă apare deghizat caraghios si spune glume îndoielnice cu sex oral sau proverbe de genul “cămila bea rar apă, dar mai bea din când în când”. Chiar dacă are cearcăne și se dă pe cap cu vopsea rămasă într-un borcănel de la Ion Dolănescu. Chiar dacă are bucăți de șrapnel în coaste, cum singur mărturisește. Tot Van Damme e și tot dus la Sală rămâne.

Foto credit Netflix. „The last Mercenary”.
Prieten cu Putin, prieten cu România

Chiar dacă s-a pozat, a mâncat și a băut cu Putin, că și Putin e combinator de box cu karate, și Țarul are centură neagră la judo. In iulie, anul ăsta, după ce “Mușchii de la Brussels” au fost în Franța să-și promoveze filmul, au dat o fugă și prin România, cu treburi. A luat cu el si cățelusa chihuahua adoptată din Bulgaria. Van Damme ne iubește, vine aici de ani buni, a făcut filme în țara noastră, a fost subiectul știrilor de can-can ani și este. Cică ar fi luat bătaie în Bamboo, în anul 2005 și bătaie ar fi luat și în “ Buckingman Night Club”. Eu nu cred asta, eu cred că a dat și el. Atât cât a putut.

dani,mocanu, si, van damme
Van Damme , Cățelusa si Dani Mocanu, foto credit instagram, Dani Mocanu. ” La un spritz cu fratele meu, Van Damme. Urmează ceva bombă”, a comentat Dani.
M-am născut să fiu Valoare Mare, Mare”

Recent, adică fix pe 22 iulie, Van Damme s-a pozat cu Dani Mocanu (și băieții) și a fost filmat în timp ce era într-o mașină din care răsuna Țancă Uraganu’, înconjurat de fani. Van Damme iubește și ocrotește România. Să-i dăm ultimul cuvânt lui Dani Mocanu, care așa i-a cântat la ureche lui Van Damme și apoi a postat pe rețele: “M-am născut să fiu valoare/ Valoare mare, mare/ Dar talentul care-l am/ Se naște doar la Van Damme”. Ați înțeles?

PS

Să nu uit: Van Damme nu e numele lui real. În acte e trecut Jean-Claude Camille Francois van Varenberg, adică JCVD. Te iubim, JCVD.

Mai jos ce am mai văzut, dacă nu aveți idei.

Ceva mâncare decentă, un rege instabil psihic, un marchiz intrigant și câțiva curteni gay. Hai cu mine în “La cocinera de Castamar”, un film adorabil

Ceva mai nerușinat n-am văzut, ceva pentru vacanță. „Patrick”: oră jumate cu nudiști sau goliciune cu zero pornografie

Hannibal Lecter a dat în mintea copiilor. “The father”, o dramă dementă cu Anthony Hopkins într-un rol magistral, film de Oscar clar ca “Buna ziua!”

Un baterist de heavy-metal și-a pierdut auzul și nu mai poate să se ascundă în spatele cuvintelor. “Sound of Metal”, filmul de Oscar cu Riz Ahmed într-un rol strong

 

Cookies