Moise Guran: Avem motive să trecem la euro

de:
01 iun. 2015
0 Afișari
Moise Guran: Avem motive să trecem la euro

Intrarea în zona euro se realizează doar după îndeplinirea unor condiții care fac economia unui stat compatibilă cu acelea ale statelor occidentale.

De-a lungul timpului, cursul monedei a reprezentat o modalitate prin care statul rezolva mai multe probleme generale, sărăcindu-i pe români. „Moneda, mai exact devalorizarea ei, este ultima redută de salvare generală în caz de dezastre economice, dar, atenţie! este doar un dezastru mai mic în locul altuia mai mare. Este sacrificiul individului pe altarul societăţii!”, susține Guran, citat de b1.ro.

„Într-adevăr, trecerea la euro lasă statul fără instrumentul devalorizării economiilor, al pensiilor şi al salariilor, dar tot acesta e instrumentul care poate salva sistemul cu tot cu problemele care l-au băgat în găleată”, mai afirmă acesta.

Totuși, Moise Guran atrage atenția că românii nu sunt pregătiți să treacă la moneda euro deoarece le lipsesc politicienii cu mai multă responsabilitate. Dar este la fel de adevărat că ar mai putea trece decenii până îi vor avea dacă nu se trece la această monedă. Există un risc politic, unul „venit din educația precară a muncii și unul indus de absența cvasitotală a unei educații a banului economisit”, dar jurnalistul consideră că românii ar trebui să și le asume pentru că, altfel, aceste riscuri tot vor rămâne, iar leul nu va fi decât „o valvă de refulare a acestor probleme”.

Cookies