Modificari propuse pentru scolile de soferi: Camere video in masinile de scoala

de:
18 feb. 2013
0 Afișari
Modificari propuse pentru scolile de soferi: Camere video in masinile de scoala

In plus, elevii scolilor de soferi care urmaresc sa obtina permise de conducere din categoriile C si CE, care pana acum puteau fi obtinute numai incepand cu varsta de 21 de ani, pot incepe scoala de soferi la varsta de 17 ani, iar de la varsta de 18 se pot prezenta la examen si, impreuna cu un certificat de calificare profesionala eliberat de ARR pot conduce autovehicule din categoriile mentionate pana la varsta de 21 de ani, insa doar pe teritoriul Romaniei, informează Hotnews..

Masinile de scoala, dotate cu camere video

Scolile de soferi ar putea fi obligate sa isi doteze autovehiculele din instruire, cu exceptia celor pentru categoriile AM, A1, A2 si A cu aparatura de inregistrare video, potrivit unui proiect de Ordin al Ministrului Transporturilor pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei in data de 12 februarie.

Astfel, potrivit Capitolului II, Articolul 5, autovehiculele de instruire trebuie sa „fie dotate, cu exceptia vehiculelor utilizate la pregatirea practica pentru categorieiile AM, A1, A2 si A, cu un sistem tehnic de monitorizare video si audio”.

„Sistemul tehnic trebuie sa contina doua camere de luat vederi montate in interiorul vehiculului, orientate una spre interiorul acestuia astfel incat sa se poata vizualiza cursantul si instructorul auto/examinatorul, si una orientata paralel cu axul drumului astfel incat sa se poata vizualiza traseul urmat de vehiculul respectiv”, se arata in ptroiect.

Actul normativ stipuleaza ca informatiile inregistrate prin acest sistem tehnic se stocheaza pe suport electronic si se pastreaza de catre scolile de conducatori auto pentru o perioada de un an.

Consulta aici intreg proiectul de Ordin al Ministrului Transporturilor

Adolescentii pot incepe scoala de soferi mai devreme de 18 ani

Intr-un alt proiect de act normativ, de data aceasta pus in dezbatere publica de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), scoala pentru soferii amatori ar putea fi inceputa de candidati cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani.

Astfel, potrivit proiectului pentru modificarea Regulamentului de aplicare a legii care reglementeaza circulatia pe drumurile publice, supus dezbaterii publice pe site-ul MAI, persoanele care doresc sa obtina permisul de conducere se vor putea inscrie la scolile de soferi cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani.

Permisele C si CE, obtinute mai devreme

In plus, proiectul normativ prevede posibilitatea ca elevii scolilor care urmaresc sa obtina permise de conducere din categoriile C si CE, care pana acum puteau fi obtinute numai incepand cu varsta de 21 de ani, pot incepe scoala de soferi la varsta de 17 ani, iar de la varsta de 18 se pot prezenta la examen.

Potrivit Mediafax, dupa ce promoveaza examenul, daca prezinta un certificat de calificare profesionala eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), ei primesc permisele din categoriile C si CE, insa, pana la varsta de 21 de ani nu pot conduce vehiculele care apartin acestor categorii decat pe teritoriul Romaniei.

Astfel, potrivit textului proiectului normativ:

„Pot efectua cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice si persoanele care nu au implinit varsta minima prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
a) cu cel mult de 3 luni inainte de implinirea varstei minime prevazute pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria din care face parte vehiculul respectiv;
b) cu cel mult 1 an, respectiv 4 ani, inainte de implinirea varstei minime prevazute pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoriile B si BE, respectiv C si CE, daca urmeaza cursurile unei unitati de invatamant preuniversitar autorizata/acreditata pentru calificarea profesionala de conducator auto in conditiile Metodologiei de evaluare institutionala in vederea autorizarii, acreditarii si evaluarii periodice a organizatiilor furnizoare de educatie, aprobata prin Hotararea Guvernului nr.22/2007″

Proiectul aflat in dezbatere publica mai contine si norme tranzitorie cu privire la situatia candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere din categoria AM.

Astfel, aceia care fac dovada faptului ca au absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013, se pot prezenta direct la examen, fara sa fie obligati sa urmeze cursurile unei scoli de soferi.

Proiectul aduce modificari si pentru persoanele care s-au casatorit si trebuie sa-si schimbe permisele de conducere. Acestea vor trebui sa prezinte doar cartea de identitatea, fara ca certificatul de casatorie sa mai fie necesar.

Cookies