Ministerul Culturii modifică sistemul Monumentelor Istorice, cu impact dăunător asupra patrimoniului

de:
04 iul. 2013
0 Afișari
Ministerul Culturii modifică sistemul Monumentelor Istorice, cu impact dăunător asupra patrimoniului

Ministerul Culturii a operat mai multe schimbări în structura Comisiei Monumentelor Istorice care riscă să afecteze felul în care se avizează demolarea clădirilor de patrimoniu și se autorizează amenajarările noi din zonele protejate. Ministerul condus de Daniel Barbu a anunțat pe 20 iunie numirea noilor membrii ai Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Arhitecții și ONG-urile acuză faptul că membrii comisiei nu au expertiză în domeniu, iar CV-urile lor nu sunt publice, pentru a se cunoaște pregătirea lor profesională.  

De asemenea, Ministerul Culturii propune desfințarea Comisiilor Zonale ale Monumentelor Istorice, potrivit unui proiect de modificare a Legii monumentelor aflat în dezbatere publică. Dacă acest proiect va intra în vigoare, în locul celor 12 Comisii Zonale ale Monumentelor Istorice care au existat pana acum va funcționa o singură comisie, cea națională. Astfel, toate intervențiile asupra imobilelor de patrimoniu sau zonelor protejate din toată țara vor trebui decise de noua comisie cu 17 membri, care riscă să fie depășită efectiv de volumul mare de muncă. 

Atât arhitecții, prin vocea Organizației Arhitecților din România cât și ONG-urile din domeniul protejării patrimoniului construit și-au exprimat dezacordul față de aceste măsuri propuse. Acestea vor „afecta in mod grav calitatea interventiilor asupra monumentelor istorice și a patrimoniului construit cu valoare culturale”, conform unei scrisori deschise a OAR către Guvern și Ministerul Culturii.

Și ONG-urile și-au arătat opoziția față de schimbările propuse de Ministerul Culturii. Într-o conferință de presă ce s-a desfășurat joi, Asociația Pro.Do.Mo și Asociația Salvați București, prin reprezentanții lor Roxana Wring și respectiv Nicușor Dan, au prezentat mai multe argumente împotriva noii Comisii propuse de Ministerul Culturii.

„Având în vedere volumul masiv de proiecte care va trebui avizat de o singură comisie, la nivel național, se încurajează dezvoltarea speculativă și aprobările după ureche, fără ca membrii comisiei să aibă timp să analizeze lucrurile pe care le avizează”, a declarat Nicușor Dan pentru B365.ro.

În plus, reprezentanții ONG-urilor susțin că dintre noii membri ai comisiei, noul președinte al comisiei, arh. Augustin Ioan, s-a remarcat prin atitudinea vădit împotriva monumentelor istorice, iar Gheorghe Pătrașcu s-a remarcat prin semnarea avizelor de desfințare a mai multor monumente din București. 

„Fiecare cetățean care are casa într-o zonă protejată care vrea să își amenajeze ceva va fi forțat să aștepte după Comisie până când aceasta va avea timp să-i avizeze modificările, chiar dacă putem vorbi despre schimbări precum un burlan nou, schimbarea geamurilor sau un acoperiș”, a completat Nicușor Dan.

Ministerul Culturii motivează această propunere prin nevoia de a reduce cheltuielile și de a combate situațiile de conflict de interese. În acest sens, membrii trebuie să semneze un angajament că ei si rudele lor nu au legătură cu proiectele care vin la avizare in Comisie. Referitor la primul obiectiv, membrii Comisiilor Zonale oricum nu mai erau plătiți de mai bine de un an, informează OAR. Cât despre al doilea obiectiv, se pare că în dorința de a combate respectivele situații, Ministerul a nominalizat în funcții persoane fără o expertiză dovedită în domeniu.

La proiectul Ministerului Culturii se adaugă și modificările aduse de Parlament în ordonanța privind urbanismul și amenajarea teritoriului, cunoscută ca legea urbanismului. La începutul lui iunie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de modificare a legii amintite pentru a permite mai multe derogări de la reglementările în domeniu. Deși Traian Băsescu a refuzat inițial promulgarea legii, forul legislativ a votat-o din nou în aproape aceeași formă, iar președintele nu mai are dreptul de a refuza promulgarea ei. 

Cookies