ARHIVA B365

Modificări CODUL MUNCII: Ce se întâmplă cu ABSENŢELE NEMOTIVATE şi cu zilele de CONCEDIU reportate

NOUL COD AL MUNCII. Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie şi a intrat în vigoare pe data de 25 ianuarie.

Actul normativ prevede că, la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfăşurată. Cu alte cuvinte, perioadele respective nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă la care au dreptul salariaţii în fiecare an, potrivit romaniatv.net.

Spre exemplu, dacă o persoană avea dreptul la 21 de zile de concediu de odihnă pe an şi stă două luni în concediu medical, nu i se vor tăia trei zile de concediu de odihnă. Va putea să meargă şi în concediul de odihnă pe durata celor 21 de zile.

NOUL COD AL MUNCII. O altă modificare din Codului Muncii se referă la perioada de report. În cazul salariaţilor care într-un an calendaristic nu şi-au luat concediul de odihnă la care aveau dreptul, angajatorii sunt obligaţi să le acorde zilele neefectuate într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Tot Codul Muncii stabileşte că sărbătorile legale în care nu se lucrează şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

NOUL COD AL MUNCII. De asemenea, este foarte important de ştiut că nu puteţi lipsi nemotivat sau să vă luaţi concediu fără plată fără să fiţi taxaţi. Potrivit prevederilor Legii nr. 12/2015, s-a stabilit că absenţele nemotivate de la muncă şi concediile fără plată sunt scăzute din vechimea în muncă. Excepţie fac concediile fără plată pentru formare profesională.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button