Modificare privind actele notariale:se încheie într-un singur exemplar, clientii vor primi duplicate

de:
13 aug. 2013
5 Afișari
Modificare privind actele notariale:se încheie într-un singur exemplar, clientii vor primi duplicate

Prevederea este stipulata de regulamentul de punere in aplicare a Legii Notarilor Publici nr 36/1995 actualizata si republicata.

Noile prevederi i-ar putea bulversa pe clientii care incheie un act la notar, de la contracte de vanzare-cumparare pana la imputerniciri, in momentul in care vor vedea ca pe exemplarul primit de acestia nu exista semnaturile partilor, ci doar a notarului.

Practic, de luni, orice act autentic va fi intocmit intr-un singur exemplar original, care se va pastra in arhiva notarului public. Prin urmare numai acesta si anexele sale urmeaza sa fie semnate de parti si, dupa caz, de alte persoane prevazute de lege. In schimb, partile vor primi cate un duplicat de pe actul original, fara plata unor taxe suplimentare. Duplicatul va purta numai semnatura notarului si sigiliul biroului notarial si va avea aceeasi forta probanta si, dupa caz, executorie ca si originalul actului, conform avocatura.com.

„In fapt, este o masura benefica pentru clienti, pentru ca semnaturile lor nu vor mai circula pe niciun document notarial. Este un element de securitate, pentru ca pana acum orice declaratie simpla data la notar circula la diferite persoane si autoritati, cu semnaturile clientilor, pe care le putea vedea si reproduce oricine”, a declarat, pentru avocatura.com, notarul public Bianca Voicu.

Duplicatele, care vor avea aceeasi valoare juridica precum actul autentic original, vor putea fi folosite in fata oricarei autoritati, de la oficiile de cadastru si publicitate imobiliara la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare si politie, de la oficiile de stare civila, directiile de taxe si impozite ori autoritatile vamale.

Aceasta recunoaste insa ca, cel putin acum, decizia ii sperie si ii nemultumeste pe clienti, care au fost luati prin surprindere de noile prevederi. „Trebuie sa le explicam, fiecaruia in parte, ca asa este legea si ca nu este nimic in neregula ca pe duplicate nu apar si semnaturile lor„, spune sursa citata.

In plus, clientii se tem ca duplicatele nu vor fi luate in considerare mai ales la punctele de frontiera, cand trebuie sa iasa din tara cu minori. Notarul Bianca Voicu spune ca autoritatilor de frontiera si nu numai li s-au comunicat din timp noile prevederi si ca nu ar trebui sa existe probleme de acest gen. In plus, orice birou notarial poate oferi informatii in acest sens oricarei autoritati.

Cookies