Modificare majoră la legea pensiilor. Prevederea a intrat deja în vigoare joi. Cine iese mai devreme la pensie

19 aug. 2021
38451 Afișari
Modificare majoră la legea pensiilor. Prevederea a intrat deja în vigoare joi. Cine iese mai devreme la pensie
Modificare majoră la legea pensiilor. Prevederea a intrat deja în vigoare joi. Cine iese mai devreme la pensie. Sursa foto: Unsplash

Legea pensiilor a suferit modificări. Din fericire, nu este vorba despre tăieri sau măsuri de austeritate, ci despre o categorie de angajați care vor putea ieși mai repede la pensie. Această modificare a intrat în vigoare de joi, 19 august, când a fost postată în Monitorul Oficial.

Se schimbă Legea pensiilor în România. Potrivit legii nr. 197/2021 pentru modificarea și completarea legii 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, o categorie însemnată de angajați va putea ieși mai devreme la muncă.

Modificare majoră la Legea pensiilor | Cine profită din plin de ea

Legea care a intrat în vigoare astăzi, intitulată 197/2021 a fost inițiată pe data de 16 iulie a.c și vizează modificarea articolului 30 din cadrul legii nr. 236 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform Capital. Modificarea adusă în acest an constă în adăugarea unor noi locuri de muncă în rândul celor care se pensionează mai repede.

Prin urmare, de această modificare adusă la Legea pensiilor profită românii care prestează activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui. Aceștia se încadrează, începând de la 19 august 2021, în rândul angajaților care se pot pensiona mai devreme.

Deși modificarea legii 236 din 2010 a primit acceptul de pe data de 16 iulie, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial de-abia astăzi, 19 august.

Ce alte precizări mai aduce Legea nr. 197/2021

Legea nr. 197/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice mai aduce și următoarele modificări:

  • Cei care au muncit cel puțin 25 de ani în domeniile anterior menționate vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

La articolul 56 alineatul (1), litera d) se va modifica și va avea următorul cuprins:
„d) 25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h) și i) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani.”

  • Cei care au lucrat cel puțin 30 de ani în aceste domenii vor beneficia, pe lângă reducerea vârstei standard de pensionare, și de utilizarea unui stagiu comlpet de cotizare de 25 de ani la determinarea punctajului mediu anual

La articolul 56 alineatul (3), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:
„d) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h) și i).”

La articolul 56^2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Articolul 56^2(1) Prin excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) și i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.”

Cookies