Modificare la Codul Rutier care să permită Poliției să aplice amenzi și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale șoferilor

11 nov. 2021
3048 Afișari
Modificare la Codul Rutier care să permită Poliției să aplice amenzi și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale șoferilor
Modificare la Codul Rutier care să permită Poliției Rutiere să aplice amenzi și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale șoferilor

Un proiect de lege, care modifică Codul Rutier, va permite Poliției Rutiere să sancționeze încălcarea normelor rutiere și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale șoferilor. Proiectul a fost depus în Parlament de deputatul USR Mihai Botez. Inițiatorul proiectului spune că numărul mare de accidente rutiere din România se produc din cauza indisciplinei în trafic, iar această modificare a Codului Rutier ar ajuta polițiștii să sancționeze abaterile la care nu sunt martori.

Inițiativa legislativă propune modificarea Codului rutier astfel încât constatarea contravențiilor să se poată face și cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloacele video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile publice locale, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate. Condiția impusă pentru a fi aplicată amenda este ca proba video să fie însoțită de declarația pe propria răspundere a participantului la trafic care o furnizează, asupra faptelor petrecute, precum și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate.

În expunerea de motive, deputatul USR Mihai Botez dă ca exemplu Marea Britanie, țară unde cetățenii care iau act de săvârșirea unei contravenții la regimul circulației pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe o un site web; după completarea unui formular electronic, acestea ajung direct la unitatea de poliție din zona unde a fost semnalată săvârșirea contravenției, care analizează imaginile și ia măsurile ce se impun.

România, stat UE cu cel mai ridicat număr al accidentelor rutiere mortale

„România este statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 85 de decese la un milion de locuitori, față de media europeană de 42 de decese la un milion de locuitori.

Starea drumurilor, aglomerația din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulație, deopotrivă de către participanții la trafic, cât și de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave.

Nu puține sunt cazurile în care încălcarea cu intenție sau din culpă a regulilor de circulație a dus la producerea unor accidente grave, iar determinarea persoanei vinovate a fost dificil de realizat în lipsa constatării directe a polițistului rutier sau a prezenței unor martori la locul și în momentul producerii incidentului din trafic. Multe încălcări ale regulilor de circulație sunt surprinse de camerele de bord ale participanților la trafic, dar înregistrările nu pot fi folosite de polițiștii rutieri ca bază pentru constatarea contravențiilor și aplicarea de sancțiuni”, arată USR.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul redefinirii „mijlocului video” ca fiind „dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritățile administrației publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat și verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfășurarea unui eveniment, și cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.

De asemenea, inițiativa introduce un nou alineat la art. 109, potrivit căruia „Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat ı̂n săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității ı̂nregistrării video furnizate de către acesta”.

Cookies