Model declarație pentru deplasarea pe timp de noapte în București. Cine trebuie să o completeze | DOCUMENT

03 oct. 2021
808 afișări
Model declarație pentru deplasarea pe timp de noapte în București. Cine trebuie să o completeze | DOCUMENT
Model declarație pentru deplasarea pe timp de noapte în București. Cine trebuie să o completeze DOCUMENT

După ora 20.00, în București, intră în vigoare carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate. Acestea trebuie să arate o declarație dacă vor să iasă casă și doar pentru un motiv întemeiat. Vezi mai jos un model declarație pentru deplasarea pe timp de noapte în Capitală. Cine trebuie să o completeze mai exact.

Declarație pe propria răspundere pentru persoanele nevaccinate. Noi restricții de circulație au intrat în vigoare în București încă de azi noapte de la miezul nopții pentru persoanele nevaccinate. Acestea sunt obligate ca în intervalul 20.00 – 5.00 să iasă din casă doar pentru un motiv întemeiat și doar cu declarație pe propria răsundere.

Restricții în Capitală pentru persoanele nevaccinate. Cine are nevoie de declarație pe propria răspundere

De pe 3 octombrie 2021, de la ora 00:00, circulația în afara locuinței/gospodăriei a persoanelor nevaccinate și a celor care nu au trecut prin boală este interzisă în intervalul 20:00 – 05:00 în București, cu câteva excepții. Decizia a fost luată la nivel guvernamental încă de sâmbătă, când a și intrat în vigoare pentru localitățile care au depășit rata de infectare de 6 la mie, cum este cazul Bucureștiului care a ajung deja la aproape 9 la mie.

În ce condiții pot ieși persoanele nevaccinate din casă, legal vorbind

Conform ultimelor măsuri impuse de autorități, se interzice circulaţia persoanelor nevaccinate în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:

– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
– deplasarea pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru achiziţionarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului anti COVID-19;
– deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
– părăsirea domiciliului pentru protejarea vieţii sau integrităţii fizice în cazul unui pericol grav şi iminent, cu apelarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

În schimb, persoanele care au un certificat de vaccinare sau un certificat verde care atestă trecerea prin boală pot circula liberi, fără restricții, cu condiția să aibă documentele la ei.

Autoritățile vor face verificări

Pentru a verifica motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Modelul declarației pe propria răspundere este disponibil aici. Descarcă model declarație pe propria răspundere

Persoanele vaccinate scapă de aceste restricții

De reținut este faptul că aceste măsuri nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19; De asemenea, măsurile nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.

Cookies