Mobilizare a polițiștilor și pompierilor: Peste 20.000 de angajați MAI vor fi la datorie în weekendul de Florii

23 apr. 2021
130 Afișari
Mobilizare a polițiștilor și pompierilor: Peste 20.000 de angajați MAI vor fi la datorie în weekendul de Florii

Autoritățile anunță mobilizarea angajaților din Ministerul Afacerilor Interne înainte de weekendul de Florii. Peste 20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și piloți vor fi la datorie în perioada 23-25 aprilie, pentru a asigura ordinea publică și buna desfășurare a evenimentelor.

În contextul sărbătorilor religioase din acest weekend, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-au dispus măsuri suplimentare de ordine şi siguranţă publică în special în zonele ce se anunță aglomerate, în mod special în staţiunile turistice, dar şi la cele peste 10.000 de lăcaşuri de cult, transmit printr-un comunicat de presă cei de la MAI, conform Agerpres.

Măsurile luate au ca scop asigurarea ordinii publice și respectarea restricțiilor impuse de starea de alertă

Potrivit autorităților, misiunile principale sunt de a acorda sprijin şi îndrumare cetăţenilor care vor profita de zilele libere pentru a face excursii sau drumeții, de prevenire a incidentelor neplăcute şi a incendiilor.

Misiunile vor fi efectuate de peste 8.000 de efective ale MAI, dintre care nu mai puțin de 4.500 de poliţişti, peste 1.700 de jandarmi, precum şi aproximativ 900 de pompieri. Acestora li se adaugă peste 1.500 de poliţişti rutieri care vor acţiona pe principalele drumuri şi autostrăzi pentru a preveni accidentelor grave şi pentru fluidizarea traficului.

Pe traseele montane şi în zonele turistice ordinea va fi asigurată de 200 de jandarmi montani care sunt pregătiţi să intervină în ajutorul turiştilor.

Alţi peste 4.000 de pompieri echipați cu 3.500 de mijloace tehnice vor fi la datorie pentru a acorda, la nevoie, asistenţă medicală de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din situații periculoase. Astfel, răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat de cele peste 700 de echipaje SMURD, dintre care 323 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 43 unităţi de terapie intensivă mobilă şi nu mai puțin de 344 autospeciale pentru descarcerare şi alte urgenţe.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviaţie este pregătit să intervină cu 10 elicoptere în sprijinul cetăţenilor, în misiuni de salvare SMURD, de ordine şi siguranţă publică, dar şi să ofere sprijin pentru transportarea vaccinurilor, plasmei hiperimune, echipamentelor medicale şi a pacienţilor confirmaţi cu COVID-19.

La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru reducerea timpului de aşteptare şi fluidizarea traficului în punctele de trecere a graniţei. De asemenea, 4.000 de polițiști de frontieră se vor afla zilnic la datorie în weekendul de Florii.

La ce oră se închid magazinele și restaurantele în acest weekend?

Pentru a preveniri pe cât posibil infectarea cu noul coronavirus, Ministerul de Interne recomandă ca deplasarea către lăcaşurile de cult sau alte destinații turistice să se realizeze cu evitarea aglomerărilor.

MAI reaminteşte că vineri operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5:00 – 20:00, indiferent de rata de incidență din ultimele 14 zile.

În zilele de sâmbătă şi duminică, rămân însă în vigoare restricțiile stabilite pentru localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 persoane la mia de locuitori, respectiv mai mare de 7,5 la mia de locuitori. Astfel, operatorii economici își vor desfăşura activitatea în intervalul orar 5:00 – 18:00, iar libera circulație se va realiza în intervalul 5:00-20:00.

Cookies